Ουκρανία και μειωμένη ζήτηση από Ε.Ε. επιβαρύνουν τη γερμανική οικονομία

Ουκρανία και μειωμένη ζήτηση από Ε.Ε. επιβαρύνουν τη γερμανική οικονομία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση στην Ουκρανία επιβαρύνει αισθητά και τη γερμανική οικονομία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle. Τα καλά νέα για το Βερολίνο είναι πάντως ότι υποχωρούν ακόμη περισσότερο τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου θεωρείται πλέον βέβαιο ότι αυτή την εβδομάδα η γερμανική στατιστική υπηρεσία θα ανακοινώσει την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στη Γερμανία, ως συνέπεια της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά και της μειωμένης ζήτησης από την Ευρωζώνη. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Γερμανία καταγράφει αιφνίδια μείωση στις βιομηχανικές παραγγελίες κατά 3% (τη μεγαλύτερη από το 2011), ενώ τον Ιούλιο μειώθηκε για τρίτη συνεχή καταγραφή ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, τον οποίο καταρτίζει το Οικονομικό Ινστιτούτο ΙFΟ του Μονάχου.

Αναλυτές της τράπεζας Commerzbank αναθεωρούν επί τα χείρω την πρόβλεψή τους για την οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία και συγκεκριμένα από 2% σε 1,7%. Πάντως, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας κάνει λόγο για 1,9%. Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung, από ενδεχόμενη κλιμάκωση των εμπορικών κυρώσεων λόγω Ουκρανίας ενδέχεται να επιβαρυνθούν ιδιαίτερα συγκεκριμένοι κλάδοι της γερμανικής οικονομίας, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία (τον Ιούνιο οι παραγγελίες μειώθηκαν κατά 23% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα 2013) και η ναυπηγική βιομηχανία. Ωστόσο, οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι εξαγωγές προς τη Ρωσία αποτελούν μόνο το 3% του συνόλου των γερμανικών εξαγωγών.

Γερμανικά ομόλογα

Από την άλλη πλευρά, λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας στο οικονομικό περιβάλλον, οι αποδόσεις για τα γερμανικά ομόλογα μειώνονται συνεχώς, σημειώνει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine. Αυτό σημαίνει ότι το γερμανικό κράτος μπορεί να δανείζεται χρήματα με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την περασμένη Πέμπτη, όταν οι διεθνείς αγορές είχαν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα λόγω της ρωσικής κρίσης και των εξελίξεων στο Ιράκ, η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου έπεσε στο 1,058 (ιστορικό χαμηλό), ενώ για τα διετή ομόλογα οι αποδόσεις είναι αρνητικές. Σύμφωνα με αναλυτές στη Φρανκφούρτη, είναι απλώς θέμα χρόνου να μειωθεί η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κάτω από 1%, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ελβετίας (εκεί το δεκαετές αποδίδει 0,5%). Μάλιστα, ο Αλαν φον Mέρεν, αναλυτής της Danske Bank, δηλώνει στη Frankfurter Allgemeine ότι αν συνεχιστεί η αβεβαιότητα στην Ουκρανία, τότε οι αποδόσεις θα γίνουν αρνητικές – με άλλα λόγια, οι επενδυτές θα πληρώνουν το γερμανικό Δημόσιο για να κρατήσει τα χρήματά τους.

Η Frankfurter Allgemeine σημειώνει ότι αντίστοιχη τάση, αλλά σε πιο ήπιο βαθμό, σημειώνεται ακόμα και σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ, στις οποίες θεωρείται δεδομένη η αύξηση του βασικού επιτοκίου τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο λόγος για την αυξημένη ζήτηση είναι η συνεχώς μειούμενη προσφορά ομολόγων από χώρες που θεωρούνται «αξιόπιστοι δανειστές», οι οποίες αξιολογούνται δηλαδή με ΑΑΑ ή τουλάχιστον ΑΑ όσον αφορά την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή