Με σταθερά βήματα η ανάπτυξη σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ευρωζώνη

Με σταθερά βήματα η ανάπτυξη σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ευρωζώνη

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχιστεί με σταθερά βήματα στην Ευρωζώνη, στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, αλλά αναμένονται προβλήματα στην περίπτωση της γερμανικής οικονομίας, όπως προέβλεψε χθες ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Με βάση τους λεγόμενους σύνθετους πρόδρομους δείκτες (CLI), οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι ώστε να προβλέπουν μεταβολές στην τάση της οικονομικής ανάπτυξης έξι μήνες προτού αυτή εκδηλωθεί, η ανάπτυξη στις 33 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, με τον πρόδρομο δείκτη να διαμορφώνεται στο 100,5, δηλαδή υψηλότερο από το 100 που ορίζεται ως ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος της ανάπτυξης. Για την αμερικανική και την καναδική οικονομία οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι θα συνεχιστεί η ανάπτυξη πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τη βρετανική οικονομία. Αντιθέτως προβλήματα εντοπίζονται στη Γερμανία, όπου η τιμή του πρόδρομου δείκτη διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο 100,2 από 100,4 τον Ιούνιο, σημάδι ότι η ανάπτυξη φαίνεται να χάνει την ορμή της. Τα προβλήματα της γερμανικής οικονομίας, της πρώτης μεγαλύτερης της Ευρωζώνης, είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορούν να εξισορροπηθούν από τις επιδόσεις της γαλλικής και ιταλικής οικονομίας, δεύτερης και τρίτης μεγαλύτερης της Ευρωζώνης, αντιστοίχως. Οι δύο οικονομίες θα εξακολουθήσουν ν’ αναπτύσσονται ταχύτερα από τον μέσο όρο, ωστόσο οι επιδόσεις τους τα τελευταία χρόνια είναι μάλλον θλιβερές. Η ιταλική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 7% του ΑΕΠ σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2008, ανακοίνωσε τον Ιούνιο η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας. Ομοίως και η γαλλική οικονομία τα τελευταία τρίμηνα ουσιαστικά έχει μείνει στάσιμη, αποφεύγοντας μετά βίας την ύφεση. Την ερχόμενη Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το β΄ τρίμηνο του 2014, ενώ την ίδια ημέρα θα γίνουν γνωστά τα πρώτα στοιχεία για τη Γερμανία και τη Γαλλία. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε πως η ιταλική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση με αρνητική ανάπτυξη 0,1% το α΄ τρίμηνο και αρνητική ανάπτυξη 0,2% το β΄ τρίμηνο.

Οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας JPMorgan προέβλεψαν την περασμένη εβδομάδα ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,5% του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο. Στην περίπτωση που επαληθευτεί η πρόβλεψη, είναι πολύ πιθανό να συρρικνωθεί ολόκληρη η οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία το α΄ τρίμηνο του 2014 αναπτύχθηκε μόλις με ρυθμό 0,1% σε τριμηνιαία βάση. Η κρίση στην Ουκρανία και η επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. προς τη Ρωσία και το αντίστροφο ήδη προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις ευρωπαϊκές εξαγωγές και η αβεβαιότητα που επικρατεί είναι πιθανό ν’ αντικατοπτρίζεται στις επιδόσεις των ευρωπαϊκών οικονομιών ήδη από το β΄ τρίμηνο, ενώ η επίπτωση των κυρώσεων αναμένεται να φανεί στο γ΄ και δ΄ τρίμηνο.

Οσον αφορά τις μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι σύνθετοι πρόδρομοι δείκτες προβλέπουν συνέχιση της ανάπτυξης με ρυθμό σχεδόν ίδιο με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο για την Κίνα και τη Ρωσία, συνέχιση της ανάπτυξης κάτω από τον μέσο όρο στην περίπτωση της Βραζιλίας, ενώ στην Ινδία φαίνεται ότι η ανάπτυξη κερδίζει έδαφος. Στην Κίνα η ανάπτυξη κινείται λίγο επάνω ή λίγο κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο από τα τέλη του 2011. Για το 2014, η κινεζική ηγεσία έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι η ανάπτυξη θα διατηρηθεί στο 7,5% του ΑΕΠ όσο ήταν και το 2013. Βεβαίως, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι επρόκειτο περί καταστροφής αν η ανάπτυξη αποδειχθεί και ελαφρώς μικρότερη από το προβλεπόμενο.

Τον περασμένο Νοέμβριο η νέα ηγεσία της Κίνας παρουσίασε σχέδιο για την αναδιάρθρωση της κινεζικής οικονομίας, στο πλαίσιο του οποίου επιδιώκεται η στροφή από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές στην κατανάλωση και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου. Πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι είναι πιθανό κατά τη μεταβατική περίοδο η τάση αύξησης του ΑΕΠ να είναι μικρότερη από την ανάπτυξη που επιτύγχανε η Κίνα τις περασμένες δεκαετίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή