Οι ΗΠΑ αρνούνται ακρόαση για το χρέος της Αργεντινής στη Χάγη

Οι ΗΠΑ αρνούνται ακρόαση για το χρέος της Αργεντινής στη Χάγη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ατυχής αποδεικνύεται η προσφυγή της Αργεντινής κατά της αμερικανικής δικαιοσύνης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καθώς οι αρχές των ΗΠΑ δεν πρόκειται να επιτρέψουν την ακρόαση της υπόθεσης. Η εξέλιξη ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, καθώς το Διεθνές Δικαστήριο μπορούσε να αρχίσει ακροάσεις επί της προσφυγής μόνον αν το ζητούσαν και οι ΗΠΑ, που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου. Στην περίπτωση της Αργεντινής ειδικότερα, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως το Διεθνές Δικαστήριο «δεν είναι το κατάλληλο βήμα για να συζητηθεί το πρόβλημα του χρέους της Αργεντινής», ενώ κάλεσε το Μπουένος Αϊρες να «συμμετάσχει σε διάλογο με τους πιστωτές για να διευθετήσουν όσα θέματα έχουν απομείνει με τους ομολογιούχους».

Η κατηγορία που επέρριψε στην αμερικανική δικαιοσύνη η Αργεντινή όταν προσέφυγε στη Χάγη, ήταν πως με τις αποφάσεις της παραβιάζει την εθνική της κυριαρχία σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους της. Αναφερόταν, βέβαια, στην απόφαση του Αμερικανού δικαστή Τόμας Γκρίεζα αφενός να δικαιώσει τα hedge funds που έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του χρέους της και διεκδικούν την εις το έπακρον αποπληρωμή της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους, μολονότι τα έχουν αγοράσει σε πολύ χαμηλές τιμές όταν η χώρα τελούσε υπό πτώχευση και αφετέρου στην εντολή που έδωσε ο ίδιος στην Bank of New York Mellon να παγώσει τις πληρωμές των τόκων στους υπόλοιπους ομολογιούχους της, εξωθώντας προ ημερών τη χώρα σε μια ακόμη στάση πληρωμών λιγότερο από 13 χρόνια μετά την πτώχευση του 2001.

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις αποτελούν αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αργεντινής. Ο Εουχένιο Ζαφαρόνι, δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αργεντινής, τόνισε πως το θέμα πρέπει να εξετασθεί ως περίπτωση «επίθεσης της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ έναντι της πολιτικής εξουσίας». Επέρριψε, άλλωστε, τη μεγαλύτερη ευθύνη στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επειδή αρνήθηκε να εξετάσει την έφεση του Μπουένος Αϊρες κατά της απόφασης του δικαστή Γκρίεζα, τον οποίο χαρακτήρισε μάλιστα «επαρχιακό δικαστή». Οπως τόνισε, η στάση του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου μεταφράζεται σε ένα «δεν με ενδιαφέρει αυτή η χώρα, δεν με ενδιαφέρουν αυτά τα εκατομμύρια δολάρια». Δεν συμμερίζεται τη θέση του ο ομόλογός του Ρικάρντο Λορεντζέτι, που υποστηρίζει πως «το χρέος πρέπει να αποπληρωθεί αλλά με όρια τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι με τίμημα τη θυσία των ανθρώπων».

Υπενθυμίζεται πως τη στάση της αμερικανικής δικαιοσύνης στο θέμα του χρέους της Αργεντινής έχουν επικρίνει όχι μόνο σειρά οικονομικών αναλυτών, μεταξύ των οποίων ο κάτοχος Νομπέλ Οικονομίας και πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζόζεφ Στίγκλιτζ, αλλά και το ίδιο το ΔΝΤ και η UNCTAD, υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, προειδοποιώντας ότι δημιουργείται κακό προηγούμενο και θα δυσκολεύονται εφεξής πάρα πολύ οι υπερχρεωμένες χώρες να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις του χρέους τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή