Επίκεινται δύο εξαγορές ιταλικών χαλυβουργείων από ινδικές εταιρείες

Επίκεινται δύο εξαγορές ιταλικών χαλυβουργείων από ινδικές εταιρείες

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας χάσει στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης τμήμα από το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά χάλυβα προς όφελος της Ινδίας και της Κίνας, η ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα βλέπει τώρα να αναθερμαίνεται το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ευρωπαϊκά χαλυβουργεία. Εχει προηγηθεί μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να περιορισθεί από την αρχή της κρίσης κατά περίπου 25% η ζήτηση για χάλυβα.

Το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών προσελκύουν αυτή τη στιγμή δύο ιταλικά χαλυβουργεία καθώς πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, αρχής γενομένης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, αναφέρουν πως επίκεινται δύο εξαγορές ιταλικών χαλυβουργείων από δύο ινδικές επιχειρήσεις. Αναφερόμενος στη μεγαλύτερη εξ αυτών, ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως επίκειται εντός των ημερών η ολοκλήρωση συμφωνίας για την εξαγορά της ιταλικής χαλυβουργίας Lucchini από την JSW, βιομηχανία του Ινδού δισεκατομμυριούχου Σαντζάν Ζιντάλ. Η εν λόγω ιταλική βιομηχανία ανήκε μέχρι προσφάτως στη ρωσική Severstal αλλά πτώχευσε προ δύο ετών. Παράλληλα, πηγές της ιταλικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση ανάμεσα στις ιταλικές αρχές και στη βιομηχανία ArcelorMittal, επίσης της ινδικής οικογένειας των Μιτάλ, και αφορούν την πρόταση του Ινδού μεγιστάνα Λακσμί Μιτάλ να εξαγοράσει την ιταλική χαλυβουργία Ilva που βρίσκεται στην πόλη του Τάραντα. Σημειωτέον ότι η βιομηχανία ArcelorMittal δημιουργήθηκε το 2006, όταν ο Μιτάλ εξαγόρασε πλήρως έναντι 27 δισ. ευρώ τη βιομηχανία Arcelor του Λουξεμβούργου.

Το ενδιαφέρον των Ινδών βιομηχάνων για μονάδες παραγωγής της Ιταλίας και γενικότερα της Ευρώπης ήταν, άλλωστε, ισχυρό πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Μία από τις ηχηρές εξαγορές ήταν εκείνη του βρετανοολλανδικού ομίλου Corus από την ινδική Tata έναντι 13 δισ. δολαρίων (9,72 δισ. ευρώ). Προφανώς αναθερμαίνεται εντόνως τώρα που η τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης αγωνίζεται να αντεπεξέλθει μετά μια δεκαετία πλήρους στασιμότητας της οικονομίας της και υποχώρησης των χρηματιστηριακών αξιών των επιχειρήσεών της. Σε ό,τι αφορά την οικογένεια των Ζιντάλ, είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες που ακούγεται το όνομά της για ευρωπαϊκές βιομηχανίες καθώς προ μηνών εξεδήλωσε ενδιαφέρον για τον τομέα σιδηρομεταλλεύματος της βρετανικής χαλυβουργικής Stemcor.

Ο Σαντζάν Ζιντάλ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καινούργιους μεγιστάνες της Ινδίας, που είναι ιδιοκτήτες μεγάλων βιομηχανικών ομίλων. Είναι ο ένας εκ των τεσσάρων αδελφών της οικογένειας που έχουν κληρονομήσει από τον πατέρα τους, Ομ Πρακάς Ζιντάλ, τμήμα του ομίλου ΟΡ Jindal. Ο εν λόγω όμιλος αποτελείται από βιομηχανικές μονάδες με έσοδα που φθάνουν περίπου τα 18 δισ. δολάρια. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη βιομηχανία JSW, δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας και των ορυχείων καθώς και στην παραγωγή χάλυβα, ενώ η μονάδα της JSW Steel είχε το πρώτο τρίμηνο του έτους καθαρά κέρδη ύψους 131 εκατ. δολαρίων (98 εκατ. ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή