Τα αποθέματα ρίχνουν τις τιμές

Τα αποθέματα ρίχνουν τις τιμές

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μάχες σε Ιράκ, Λιβύη, Ουκρανία και Γάζα, ενώ η οικονομία επιταχύνεται, θα έπρεπε να συνεπάγονται άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Και όμως οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν. Πριν από έξι χρόνια, το πετρέλαιο εκτινασσόταν στο επίπεδο-ρεκόρ των 147 δολαρίων το βαρέλι, όταν οξυνόταν η ένταση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η παγκόσμια οικονομία είχε μόλις γνωρίσει την πλέον παρατεταμένη περίοδο ανάπτυξης από τη δεκαετία του 1970. Τώρα το αργό ΗΠΑ βρίσκεται σε επίπεδα κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι επί 10 ημέρες ενώ το ευρωπαϊκό του αντίστοιχο, το Brent, έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 μηνών. Αυτό που έχει μεσολαβήσει είναι η εξόρυξη των σχιστολιθικών υδρογονανθράκων. Στις ΗΠΑ αντλούνται οι μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου των τελευταίων 27 ετών αυξάνοντας την προσφορά κατά περισσότερα από τρία εκατ. βαρέλια την ημέρα από το 2008. Η Παγκόσμια Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) ανακοίνωσε την Τρίτη πως υπάρχει πλεόνασμα προσφοράς που θωρακίζει την αγορά σε περίπτωση προβλήματος. Συμφωνούν μαζί της οι Bank of America, Citigroup και BNP Paribas.

Τον Μάιο οι εισαγωγές των ΗΠΑ σε αργό ήταν 7,17 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ποσότητα κατά 26% μικρότερη από τον Μάιο του 2008, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας (ΕΙΑ). Το 2015 οι ΗΠΑ θα καλύψουν με εισαγωγές το 22% της εγχώριας ζήτησης, που θα είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 1970. Η αμερικανική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 3% το 2015, σημειώνοντας επιτάχυνση από την ανάπτυξη του 1,7% που εκτιμάται ότι θα καταγράψει φέτος στο σύνολο του έτους. Τον Ιούνιο κατεγράφησαν οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας των τελευταίων 13 ετών. Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται το επόμενο έτος να φθάσει στα 9,28 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 1972. Αυτό εκτιμά η ΕΙΑ, που υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την τιμή του αργού για το 2014 στα 100,45 το βαρέλι, ενώ τον προηγούμενο μήνα την έθετε στα 100,98 δολάρια το βαρέλι.

Αναφερόμενος στο πρώτο εξάμηνο του 2008, ο Χάρι Τσιλινγκούριαν, επικεφαλής της μονάδας αγορών εμπορευμάτων στην ΒΝΡ Paribas του Λονδίνου, τονίζει πως «η αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο υπερέβαινε σημαντικά τη δυνατότητά μας να προσφέρουμε πετρέλαιο, γι’ αυτό και η τιμή του πετρελαίου έπρεπε να αυξηθεί για να αναλογεί στη ζήτηση». Το 2008 η άνοδος των τιμών του πετρελαίου οφειλόταν παράλληλα στους επενδυτές που τοποθετούνταν στα προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου αναζητώντας εναλλακτικές επενδύσεις έναντι των μετοχών. «Υπήρχε “φούσκα” στην αγορά το 2008», σχολιάζει ο Eντ Μορς, επικεφαλής των ερευνών για την αγορά εμπορευμάτων στη Citigroup, που τονίζει ότι «όλα άλλαξαν αμέσως μετά το 2009». Χθες το Brent υποχωρούσε από το πρωί στα 102,37 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου, καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2013. Το αργό ΗΠΑ υποχωρούσε στα 97,29 δολάρια το βαρέλι στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τον Μπουσάν Μπαχρί, διευθυντικό στέλεχος της IHS Energy, η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου μπορεί να είναι απλώς μια φάση, καθώς προβλέπεται πως η παγκόσμια ζήτηση θα εκτιναχθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,71 εκατ. βαρέλια την ημέρα φθάνοντας τα 93,45 εκατ. βαρέλια την ημέρα το τρίτο τρίμηνο του έτους για να αυξηθεί περαιτέρω στα 94,404 εκατ. βαρέλια την ημέρα το τέταρτο τρίμηνο. Το προηγούμενο τρίμηνο η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ήταν η μικρότερη από το 2012, με αποτέλεσμα να επικρατεί ηρεμία στις αγορές παρά τις πολεμικές συγκρούσεις. Οπως τονίζει η ΙΕΑ, η προσφορά από τις χώρες του ΟΠΕΚ, που αντλούν περίπου το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου, αυξήθηκε τον Ιούλιο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών φθάνοντας στα 30,44 εκατ. βαρέλια την ημέρα καθώς ανέκαμψε η παραγωγή στη Λιβύη ενώ αύξησε την παραγωγή της η Σαουδική Αραβία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή