Μαζικές αγωγές κατά κυπριακών τραπεζών

Μαζικές αγωγές κατά κυπριακών τραπεζών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη νομική δυνατότητα για την άσκηση μαζικών αγωγών εις βάρος τραπεζών προσφέρει ο κυπριακός Σύνδεσμος Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτούμενων (ΣΥΜΕΑ), καθώς η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων τους αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Λευκωσίας απέναντι στην τρόικα.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα, εφόσον η έγκριση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις αποτελεί προαπαιτούμενο σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 436 εκατ. ευρώ. Αυτός είναι ο λόγος, εξάλλου, που συναντήθηκε χθες ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, με τον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, και τον υπουργό Εσωτερικών, Σωκράτη Χασίκο. Ο ΣΥΜΕΑ τόνισε πως οι αγωγές θα επικεντρώνονται σε «παράνομες διαχρονικά και επιπρόσθετες χρεώσεις» σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Οι χρεώσεις αυτές αποτελούν τοκογλυφία διότι σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 20% του κεφαλαίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΑ, Σταύρος Αλαμπρίδης, δήλωσε, παράλληλα, πως με την άσκηση αγωγής παγώνει η διαδικασία εκποίησης περιουσιακών στοιχείων μέχρι να ξεκαθαριστεί νομικά η εκάστοτε υπόθεση ακόμη και εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε -μετά τη συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών- ότι είναι απαραίτητη η ψήφιση του νομοσχεδίου για την προώθηση της επόμενης δόσης από την τρόικα. Αφησε ανοιχτό, όμως, το παράθυρο για μια πιο χαλαρή εκδοχή του νομοσχεδίου για να συμπεριληφθούν όροι και περιορισμοί ώστε να προστατευθεί η πρώτη κατοικία και τα υποστατικά των μικρών επιχειρήσεων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τις δόσεις των δανείων τους. Σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία, υποστατικό είναι οποιαδήποτε επίγεια, υπόγεια ή υπεράκτια εγκατάσταση ή κατασκευή. Εν συνεχεία, ο κ. Χασίκος είπε πως ένα από τα σενάρια που συζητούνται σε πρακτική βάση είναι να αγοράζει το ακίνητο το κράτος, με τον ιδιοκτήτη να καταβάλλει ενοίκιο μέχρι να αποκτήσει ξανά τη δυνατότητα να το ανακτήσει. Ο ΣΥΜΕΑ κάλεσε τους επιχειρηματίες που αδυνατούν να καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους και προτίθενται να υποβάλουν αγωγή να συνεργαστούν με ομάδα δικηγόρων συμβεβλημένων με τον σύνδεσμο, για να αναλάβουν αυτοί την υπόθεση με κόστος όχι μεγαλύτερο των 300 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή