Επιστροφή της Ευρώπης στην εποχή των υψηλών μερισμάτων

Επιστροφή της Ευρώπης στην εποχή των υψηλών μερισμάτων

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα υψηλότερα μερίσματα των τουλάχιστον τελευταίων πέντε ετών διένειμαν στη διάρκεια του β΄ τριμήνου οι ευρωπαϊκές (πλην βρετανικών) εταιρείες, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Henderson Global Investors. Το ύψος των μερισμάτων έφτασε τα 115 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 18,2% σε ετήσια βάση και οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η παραμονή των επιτοκίων δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα και η αύξηση της κερδοφορίας θα επιτρέψουν τη διανομή εξίσου μεγάλων μερισμάτων και στο μέλλον.

Παραδοσιακά το β΄ τρίμηνο κάθε έτους αποτελεί την περίοδο που στην Ευρώπη οι εταιρείες διανέμουν το μεγαλύτερο μέρος του μερίσματος, περίπου τα τρία πέμπτα του συνολικού ποσού που καταβάλλουν κάθε χρόνο, και εφέτος το ύψος των μερισμάτων αυξήθηκε από την ανάκαμψη των εσόδων των ευρωπαϊκών εταιρειών. Οι εταιρείες που απαρτίζουν τον ευρωπαϊκό δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης STOXX 600 πέτυχαν αύξηση κερδών κατά 10% το β΄ τρίμηνο χάρη στις περικοπές κόστους και τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού. Αν και η γεωπολιτική αβεβαιότητα στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, συνδυασμένη με τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία από την Ευρώπη, έχουν περιορίσει τις προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη των εταιρικών εσόδων, πολλοί επενδυτές στοιχηματίζουν ότι συνεχίζεται η ανάκαμψη της οικονομίας και ότι μπορεί να αυξηθεί το ύψος των προς διανομή μερισμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Reuters, οι οικονομικοί αναλυτές αναθεωρούν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για το ύψος των εσόδων μετά τη στασιμότητα που εμφάνισε η οικονομία της Ευρωζώνης το β΄ τρίμηνο. Πλέον προβλέπουν ότι τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών θα αυξηθούν το 2014 κατά 5,4%, από 11,8% που ήταν η αρχική εκτίμηση. Ομως ακόμη και αύξηση εσόδων κατά 5% εξακολουθεί να είναι καλή αν συγκριθεί με την κατάσταση που επικράτησε την περίοδο 2009-2013, οπότε και τα έσοδα έμειναν στάσιμα. Με τις εταιρείες να μην έχουν προφανείς στόχους για να επενδύσουν τα μετρητά τους και το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη να έχει ψυχράνει κάπως, ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές παραμένουν υποτιμημένες σε σχέση με τος ύψος των προς διανομή μερισμάτων. «Η Ευρώπη αποτελεί ικανοποιητικό προορισμό για επενδυτές που δίνουν βαρύτητα στη μερισματική πολιτική», λέει στο Reuters ο κ. Ταλίμπ Σεΐχ, διαχειριστής κεφαλαίων στην J.P. Morgan Asset Management. «Ο ρυθμός ανάπτυξης δεν είναι ούτε πολύ υψηλός ούτε πολύ χαμηλός, τα επιτόκια δανεισμού δεν βρίσκονται πολύ υψηλά, ο κύκλος συγχωνεύσεων-εξαγορών δεν έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του… Οι εταιρείες επιστρέφουν μετρητά στους μετόχους», εξηγεί.

Προς το παρόν, η μερισματική απόδοση των ευρωπαϊκών εταιρειών είναι, κατά μέσο όρο, 3,3%, δηλαδή υψηλότερη κατά περισσότερο από 200 μονάδες βάσης από την απόδοση των γερμανικών δεκαετών κρατικών ομολόγων, η οποία υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα κάτω από το 1%. Συγκριτικά, κατά μέσο όρο η μερισματική απόδοση των αμερικανικών μετοχών είναι 2% και των μετοχών παγκοσμίως είναι 2,4%. Παρά τις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις στην Ουκρανία και τη στασιμότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης που οδήγησε ορισμένους επενδυτές μακριά από ευρωπαϊκές εταιρείες, ορισμένοι άλλοι ποντάρουν σε νέα παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και προβλέπουν ότι οι μερισματικές αποδόσεις στην Ευρώπη θα αυξάνονται με ρυθμό 1,5% τον χρόνο και θα φτάσουν το 5,5% το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή