Ουκρανία: Απώλεια 15% της σοδειάς της χώρας σε σιτηρά προβλέπει ο Γιατσενιούκ

Ουκρανία: Απώλεια 15% της σοδειάς της χώρας σε σιτηρά προβλέπει ο Γιατσενιούκ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία χάνει το 15% της φετινής σοδειάς της δημητριακών λόγω των μαχών με τους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας και της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ.

«Χάσαμε το 15% της συγκομιδής εξαιτίας τους», είπε ο Γιατσενιούκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, αναφερόμενος στις μάχες. Έκανε δηλώσεις για το ζήτημα αυτό σε μια συνάντησή του με αγρότες στην περιοχή Τσερκάσι της κεντρικής Ουκρανίας σήμερα.

Το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας υπολόγιζε μέχρι πρόσφατα ότι η συγκομιδή των σιτηρών του 2014 θα υπερέβαινε την αμέσως προηγούμενη, που ήταν 63 εκατ. τόνοι—ιστορικό υψηλό.Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν τώρα πως πιθανόν η Ουκρανία θα έχει μια σοδειά που θα φθάσει τα 60 εκατ. τόνους.

Ο Γιατσενιούκ δεν έκανε κάποια νέα ακριβή εκτίμηση για τη σοδειά του 2014. Με βάση την προηγούμενη σοδειά των 63 τόνων, μια απώλεια 15% θα σήμαινε πως η σοδειά θα ήταν μειωμένη κατά 9,5 εκάτ. τόνους.Αυτή η απώλεια θα ήταν κατά πολύ υψηλότερη από την αυτήν των 500.000-550.000 τόνων που προέβλεπε στα τέλη του Ιουλίου ο υπουργός Γεωργίας Ιγκόρ Σβάικα.

Στην Κριμαία η σοδειά ήταν περίπου 1,2 εκατ. τόνοι φέτος, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Ρωσίας.

Αγροκτήματα είχαν συγκεντρώσει μια συγκομιδή 34,7 εκατ. τόνων σιτηρών μέχρι την 15η Αυγούστου, ανάμεσά τους 24,1 εκατ. τόνους σιτάρι και 9,3 εκατ. τόνους κριθάρι, σύμφωνα με τον ιστότοπο του ουκρανικού υπουργείου Γεωργίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή