Σύντομα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

300 εκατ. κοστίζει το ρωσικό εμπάργκο στην Ολλανδία

Οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ρωσία στα γεωργικά προϊόντα από την Ε.Ε. θα κοστίσουν τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ στις ολλανδικές εξαγωγές με βάση τα στοιχεία του 2013, ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία της Ολλανδίας. Η συνολική αξία των εξαγωγών τροφίμων προς τη Ρωσία, περιλαμβανομένων φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, ήταν 500 εκατ. ευρώ το 2013. Οι εξαγωγές αυτές δημιούργησαν έσοδα 300 εκατ. ευρώ για τις ολλανδικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. Η Ολλανδία είναι η δεύτερη στον κόσμο εξαγωγός αγροτικών προϊόντων και περίπου το 2% των προϊόντων που στέλνει στο εξωτερικό πηγαίνει στη Ρωσία.

Σε ρυθμό ανάπτυξης 3,1% στοχεύει φέτος η Ουγγαρία

Η Ουγγαρία αναβάθμισε τους στόχους για την ανάπτυξη φέτος στο 3,1% μετά την κοινοποίηση ευνοϊκών στατιστικών μεγεθών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Στην προηγούμενη εκτίμησή της, η κυβέρνηση έκανε πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,3%. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι το ΑΕΠ β΄ τριμήνου αναπτύχθηκε 3,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από το α΄ τρίμηνο 2006. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο 3,5%. Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι για το α΄ εξάμηνο του έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε 3,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013.

Χαμηλότερα του αναμενομένου διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούλιο, έχοντας αγγίξει υψηλό πενταμήνου τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,6% από την αρχή του έτους μέχρι τον Ιούλιο, έναντι του 1,8% που ανέμεναν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Εσοδα άνω των 50 δισ. δολ.

Τα έσοδα των επενδυτικών τραπεζών διεθνώς έχουν ήδη ξεπεράσει το «ορόσημο» των 50 δισ. δολαρίων, με την ταχύτερη συγκέντρωση από το 2007, σύμφωνα με την Dealogic. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας χρηματιστηριακών ερευνών, το ποσό των 50 δισ. δολ. σε προμήθειες επιτεύχθηκε μέσα σε 225 ημέρες στη φετινή χρονιά. Πέρυσι χρειάστηκαν 246 ημέρες για να συγκεντρωθούν οι προμήθειες, ενώ το πιο πρόσφατο ρεκόρ ήταν 184 ημέρες το 2007.

Κίνδυνος ελλείψεων στα φωτοβολταϊκά

Επειτα από δύο χρόνια με πληθώρα προσφοράς, η διεθνής αγορά φωτοβολταϊκών έρχεται τώρα αντιμέτωπη με την προοπτική ελλείψεων, που δίνει ώθηση στις τιμές. Η υπερπροσφορά είχε πιέσει τις τιμές στα «τάρταρα», προκαλώντας έντονο ανταγωνισμό στην αγορά, εταιρικές χρεοκοπίες και αύξηση στη ζήτηση. Τώρα που οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πινάκων αναμένεται να αυξηθούν 29% φέτος, οι παράγοντες του κλάδου ετοιμάζονται για τις πρώτες ελλείψεις στην προσφορά από το 2006. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg New Energy Finance, η διεθνής βιομηχανία προβλέπεται να εγκαταστήσει έως 52 γιγαβάτ σε πίνακες συλλογής ηλιακής ενέργειας φέτος και 61 γιγαβάτ το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή