Eύσημα Fitch στη Λισσαβώνα για την πορεία του ελλείμματος

Eύσημα Fitch στη Λισσαβώνα για την πορεία του ελλείμματος

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πορτογαλική κυβέρνηση βρίσκεται σε «καλό δρόμο» για να επιτύχει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη του 2014, διαβλέπει η Fitch, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο έδωσε το «πράσινο φως» σε μισθολογικές περικοπές των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015, αλλά όχι μετά. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης εκτιμά, επίσης, περαιτέρω υποχώρηση του ελλείμματος στο 2,7% το 2015, δηλαδή «λίγο χαμηλότερα» από το 2,5% που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Οπως αναφέρει στην έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, ο μεσοπρόθεσμος κίνδυνος για τη δημοσιονομική εξυγίανση της Πορτογαλίας περιορίζεται από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να εγκρίνει περικοπές στους μισθούς των δημοσιών υπαλλήλων αλλά μόνον για την περίοδο 2014-15. Οι περικοπές αυτές, εν τω μεταξύ, είχαν ήδη ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2014.

Σε κάθε περίπτωση, η Fitch καταδεικνύει τη δυνατότητα του Συνταγματικού Δικαστηρίου να περιορίζει τα όρια άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής. Οι περικοπές αυτές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων δρομολογήθηκαν από την κυβέρνηση αφού είχε προηγηθεί διαφορετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την κατάργηση άλλων μέτρων λιτότητας. Είναι, πράγματι, η έκτη φορά σε μία διετία που το δικαστήριο αποφασίζει την κατάργηση ή μη μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης.

Η Fitch επισημαίνει πως μακροπρόθεσμα ελλοχεύει «πολιτικός κίνδυνος» για τη δημοσιονομική εξυγίανση της Πορτογαλίας μετά την «καθαρή έξοδο» από το δανειοδοτικό πρόγραμμα της τρόικας, τον περασμένο Μάιο. Επειτα από τις εκλογές που είναι δρομολογημένες για τον Οκτώβριο του 2015, η επόμενη κυβέρνηση, σημειώνει η Fitch, ενδεχομένως να εξαρτάται περισσότερο σε πρόσθετα φορολογικά μέτρα που δεν είναι δημοφιλή στην κοινή γνώμη.

Κατά συνέπεια μπορεί να μην είναι εύκολο να συνεχιστεί η δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, που είναι απαραίτητη για να μειωθεί το δημόσιο χρέος. H Fitch αναμένει πως το χρέος της Πορτογαλίας θα έχει μειωθεί στο 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2023.

Γαλλικά προβλήματα

Δύσκολη αναμένεται να είναι η επιστροφή του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, σήμερα από την περίοδο των διακοπών. Με βάση δημοσκόπηση τoυ γαλλικού ινστιτούτου Ifop, λιγότεροι από έναν προς πέντε ψηφοφόροι θεωρούν πως η κυβέρνηση του κ. Ολάντ μπορεί να επαναφέρει την οικονομία σε πορεία ανάπτυξης, να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας και να αντιστρέψει την αυξανόμενη ανεργία. Λίγες ημέρες πριν από τη δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο, δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία που έδειξαν πως ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν μηδενικός στο διάστημα του πρώτου εξαμήνου, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη κατά το ήμισυ στο 0,5% για το τρέχον οικονομικό έτος. Πέραν των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην πραγματική οικονομία, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, δυσχεραίνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να δαμάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας κάτω από το 3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή