Νέο ελιγμό επιχειρεί η Αργεντινή

Νέο ελιγμό επιχειρεί η Αργεντινή

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανταλλαγή των ομολόγων σε δολάρια που υπόκεινται στο αμερικανικό δίκαιο με νέα που θα υπόκεινται στο δίκαιο της Αργεντινής ώστε να παρακαμφθεί η απαγόρευση εξυπηρέτησής τους που έχει επιβάλει αμερικανικό δικαστήριο προωθεί η κυβέρνηση του Μπουένος Αϊρες.

Χθες η πρόεδρος της χώρας κ. Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ παρουσίασε το σχετικό νομοσχέδιο, ελπίζοντας ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των πιστωτών της χώρας και ότι θα τη βγάλει από τη δύσκολη θέση όπου βρέθηκε εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να συμβιβαστεί με κερδοσκοπικά κεφάλαια που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση χρέους του 2005 και 2010. «Εφόσον το αποφασίσουν οι κάτοχοι των ομολόγων, ατομικώς ή συλλογικώς, να ζητήσουν αλλαγή του νομικού καθεστώτος που διέπει τα ομόλογά τους… το υπουργείο Οικονομικών έχει εξουσιοδοτηθεί να εφαρμόσει ανταλλαγή ομολόγων με νέα ομόλογα που θα διέπονται από το τοπικό δίκαιο», δήλωσε η κ. Φερνάντες ντε Κίρχνερ στη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος. Η Αργεντινή βρέθηκε σε κατάσταση «επιλεκτικής» χρεοκοπίας τον Ιούλιο αφότου δικαστήριο της Νέας Υόρκης εμπόδισε την πληρωμή τόκων ύψους 539 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους κατόχους αναδιαρθρωμένων ομολόγων μέχρι η κυβέρνηση της Αργεντινής ν’ αποπληρώσει πλήρως τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που κατέχουν μη αναδιαρθρωμένα ομόλογα ονομαστικής αξίας 1,3 δισ. δολαρίων.

Ανταλλαγή με ρίσκο

Σύμφωνα με αναλυτές, η ανταλλαγή ομολόγων που προτείνει η κυβέρνηση της Αργεντινής ενέχει κινδύνους και παράλληλα αποτελεί ένδειξη ότι απομακρύνεται η πιθανότητα συμφωνίας με τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, κάτι που θα έδινε τέλος στο καθεστώς χρεοκοπίας της Αργεντινής. Η κ. Φερνάντες Κίρχνερ τόνισε χθες ότι η νέα ανταλλαγή ομολόγων θα γίνει με ακριβώς τους ίδιους όρους που είχαν συμφωνηθεί στις αναδιαρθρώσεις του 2005 και του 2010, στις οποίες είχε συμφωνήσει να πάρει μέρος το 93% των κατόχων ομολόγων. Η κ. Κίρχνερ είπε ότι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, ή «γύπες» όπως τους αποκάλεσε, μπορούν να συμμετέχουν στη νέα αναδιάρθρωση εφόσον το επιθυμούν, πρόταση την οποία έχουν απορρίψει επανειλημμένως οι επενδυτές από τη Νέα Υόρκη.

Στο σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε χθες προβλέπεται ότι θεματοφύλακας των αναδιαρθρωμένων ομολόγων δεν θα είναι πλέον η αμερικανική τράπεζα Bank of New York Mellon, αλλά η τράπεζα Banco Nacion της Αργεντινής, η οποία θ’ ανοίξει ειδικό λογαριασμό στην κεντρική τράπεζα της Αργεντινής μέσω του οποίου θα εξυπηρετείται το αναδιαρθρωμένο χρέος. Χθες βράδυ δεν ήταν σαφές αν η κυβέρνηση της Αργεντινής με τη νέα πρότασή της θα καταφέρει να παρακάμψει το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου και ακόμη περισσότερο αν θα καταφέρει να εξέλθει από το καθεστώς χρεοκοπίας στο οποίο βρίσκεται. «Η Αργεντινή θα μπορούσε να κατηγορηθεί για περιφρόνηση δικαστικής απόφασης» δήλωσε ο κ. Αλεχάντρο Κόστα, επικεφαλής στρατηγικής στην επενδυτική τράπεζα Buente στο Μπουένος Αϊρες. Εκπρόσωποι Τύπου των κερδοσκοπικών κεφαλαίων NML Capital και Aurelius Capital Management δεν απάντησαν σε αίτημα να σχολιάσουν τη νέα πρόταση της κυβέρνησης της Αργεντινής.

Μάχη με τον χρόνο

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι αν παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η κατάσταση χρεοκοπίας της Αργεντινής, τότε θα μπορούσε να επιδεινωθεί η ύφεση της οικονομίας της, να εξασθενήσει το εθνικό της νόμισμα και να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή