«Κέρδη» 23,4 δισ. από το νορβηγικό Ταμείο

«Κέρδη» 23,4 δισ. από το νορβηγικό Ταμείο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποδόσεις 23,4 δισ. ευρώ (31 δισ. δολαρίων ή 192 δισ. κορωνών Νορβηγίας) εξασφάλισε το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της Νορβηγίας στο διάστημα του δευτέρου τριμήνου, επωφελούμενο από το ράλι των μετοχών στον ενεργειακό κλάδο και τις αναδυόμενες αγορές εξαιτίας του κλίματος αβεβαιότητας και αναταραχής που πυροδοτήθηκε λόγω κλιμακούμενων κρίσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

Οι αποδόσεις ενός από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια του κόσμου διαμορφώθηκαν στο 3,3%, έχοντας τοποθετήσει 880 δισ. δολάρια σε μετοχές. Με βάση τα στοιχεία που καταγράφηκαν τέλη Ιουνίου, το 61,3% του νορβηγικού επενδυτικού κεφαλαίου είναι τοποθετημένο σε μετοχές, το 37,6% σε ομόλογα και 1,2% σε ακίνητα, ακολουθώντας εντολές της κυβέρνησης. Οι αποδόσεις από τις μετοχές αναδυόμενων αγορών έφτασαν το 9,9%, ωθούμενες από την άνοδο των χρηματιστηρίων στην Ινδία, την Τουρκία και τη Βραζιλία.

Στο διάστημα του τελευταίου οκταμήνου, το νορβηγικό κεφάλαιο έχει αποσυρθεί από τη ρωσική αγορά, καθώς έχει ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας μαζί με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ.

Η μεγαλύτερη επένδυση του νορβηγικού ταμείου είναι σε μετοχές του ελβετικού ομίλου τροφίμων Nestle. Ακολουθεί ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell. Οπότε οι υψηλές αποδόσεις του νορβηγικού κεφαλαίου οφείλονται, κυρίως, στο ράλι των μετοχών του ενεργειακού κλάδου, το οποίο πυροδοτήθηκε από εκτιμήσεις για ανεπάρκειες στην προσφορά μαύρου χρυσού και τη συνακόλουθη άνοδο των τιμών πετρελαίου λόγω των αιματηρών συγκρούσεων στο Ιράκ. Ενδεικτικό είναι ότι την περίοδο Απριλίου-Μαΐου οι ενεργειακές μετοχές του δείκτη S&Ρ 500 πρωτοστάτησαν στο ράλι που κατέγραψε επί έκτο συναπτό τρίμηνο, βοηθώντας τον να σημειώσει τη μεγαλύτερη περίοδο ανόδου από το 1998. Στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων, οι μεγαλύτερες τοποθετήσεις μέσα στο δεύτερο τρίμηνο εντοπίζονται σε ιαπωνικά, βρετανικά και γερμανικά ομόλογα, ενώ ρευστοποιήθηκαν επενδύσεις σε βραζιλιάνικα, καναδικά και σουηδικά ομόλογα. Τα περιουσιακά στοιχεία του νορβηγικού κεφαλαίου εξασφαλίζονται από φόρους στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, δικαιώματα σε κοιτάσματα πετρελαίου και μερίσματα από το 67% που κατέχει στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Statoil S.A. που είναι η μεγαλύτερη στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή