Αποχώρηση από την ιαπωνική αγορά σχεδιάζει η Citigroup

Αποχώρηση από την ιαπωνική αγορά σχεδιάζει η Citigroup

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έξοδό του από τη λιανική τραπεζική της Ιαπωνίας φέρεται να εξετάζει ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός της Citigroup. Τα σχετικά αναφέρονται σε δημοσίευμα της The Wall Street Journal, η οποία επισημαίνει ακόμα ότι η Citigroup μελετά τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την πώληση των εν λόγω δραστηριοτήτων της. Βασικό κίνητρο, το οποίο την ωθεί σε επανεξέταση των διεθνών δραστηριοτήτων της είναι μία σειρά προβλημάτων ρυθμιστικής υφής στις ΗΠΑ και εκτός αυτών. Από το 2004 και μετά βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο των εποπτικών αρχών της Ιαπωνίας. Τότε είχε υποχρεωθεί να κλείσει τον κλάδο εξυπηρέτησης μεγάλων ιδιωτών πελατών της λόγω πλημμελών ελέγχων για ξέπλυμα χρήματος. Αξίζει, πάντως, να επισημανθεί ότι ο όμιλος της Citigroup δραστηριοποιείται επί εκατό και πλέον χρόνια στην ιαπωνική αγορά με 33 καταστήματα λιανικής τραπεζικής και 38 δισ. δολάρια καταθέσεις ως ένας από τους κορυφαίους δυτικούς με παρουσία εκεί. Σε μία προοπτική πώλησης των δραστηριοτήτων λιανικής τραπεζικής, η τράπεζα θα είχε τη δυνατότητα να επικεντρωθεί στις λοιπές δραστηριότητες στην Ιαπωνία, δηλαδή, την επενδυτική τραπεζική, την επιχειρηματική τραπεζική και τις συναλλαγές.

Ρόλος

Η Citigroup λογίζεται ως η πιο διεθνοποιημένη τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, δεδομένου ότι διατηρεί δραστηριότητες σε σχεδόν εκατό χώρες του κόσμου. Ωστόσο το ξέσπασμα της κρίσης και οι συνεπαγόμενες ζημίες της την έκαναν να αναθεωρήσει τον ρόλο της, εξ ου και αναδιπλώνεται σε ορισμένα πεδία. Ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός, ο τρίτος μεγαλύτερος στις ΗΠΑ, εκτιμά ότι με μία μείωση του μεγέθους της θα μπορέσει να καταστεί ένας οργανισμός απλούστερος και ευκολότερα διαχειρίσιμος. Συν τοις άλλοις, στις αρχές της χρονιάς δέχθηκε ένα ακόμα χτύπημα. Αυτό συνέβη, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) απέρριψε τα σχέδιά της για διανομή μερίσματος και εκ νέου αγορά των μετοχών της. Η Fed στήριξε την απόφασή της στο ότι δυσκολευόταν να αξιολογήσει και να αποτιμήσει τις επιπτώσεις, που μία δριμεία ύφεση θα είχε στις παγκόσμιες δραστηριότητές της.

Αλλωστε, όπως επισημαίνει η WSJ, και η ίδια η Citigroup επιδιώκει να επικεντρωθεί σε περιοχές με δυνατότητες υψηλής ανάπτυξης της καταναλωτικής τραπεζικής, εγκαταλείποντας μικρές πόλεις και χώρες βραδείας οικονομικής ανάπτυξης. Λόγου χάριν, στην περίπτωση της Iαπωνίας η αύξηση των χορηγήσεων υπήρξε πολύ αδύναμη πρόσφατα και τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια δυσχεραίνουν τις τράπεζες να δημιουργήσουν κέρδη από τον δανεισμό. Ηδη η αμερικανική τράπεζα την τελευταία διετία έχει διακόψει τις δραστηριότητές της στην Ονδούρα, την Τουρκία, τη Ρουμανία, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη, ενώ μέσα στο καλοκαίρι αποφάσισε των πώληση των δραστηριοτήτων της στα καταναλωτικά δάνεια σε Ελλάδα και Ισπανία. Στη δε Ιαπωνία η αναδίπλωση της Citigroup ξεκίνησε από το 2007, οπότε και έκλεισε τα περισσότερα υποκαταστήματα για καταναλωτικά δάνεια. Το 2008 επώλησε τον βραχίονα χρηματιστηριακών συναλλαγών για τη λιανική αγορά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή