Στα αζήτητα τα νομίσματα πλατίνας

Στα αζήτητα τα νομίσματα πλατίνας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία αγορά νομισμάτων πλατίνας δεν πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, παρά τις υψηλές προσδοκίες του Νομισματοκοπείου των ΗΠΑ που έλαβε την πρωτοβουλία για την επανέκδοσή τους μετά μια εξαετία. Φαίνεται πως η πλατίνα είναι «στιγματισμένη» στη συνείδηση των επενδυτών ως βιομηχανικό μέταλλο. Οπότε τα νομίσματα πλατίνας δεν έχουν την απήχηση που έχουν τα αντίστοιχα σε χρυσό ή άργυρο. Τα στοιχεία αρκούν για να σχηματιστεί σαφής εικόνα. Φέτος, οι πωλήσεις νομισμάτων από πλατίνα ανήλθαν στις 13.600 ουγγιές, των χρυσών στις 313.000 ουγγιές και των ασημένιων νομισμάτων στις 27,71 εκατ. ουγγιές. Τον Μάρτιο, τον πρώτο μήνα της επανέκδοσης των νομισμάτων πλατίνας, οι πωλήσεις έφθασαν τις 10.000 ουγγιές, αλλά μέχρι τον Ιούλιο είχαν φθάσει σε μηδενικά επίπεδα. Στις αγορές παραγώγων, παραδόξως, είναι υψηλές οι προσδοκίες για την τιμή της πλατίνας.

Οι τοποθετήσεις σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία που περιλαμβάνουν την πλατίνα έχουν σημειώσει αύξηση 13% από τις αρχές του έτους, φθάνοντας το ιστορικό υψηλό των 88,86 μετρικών τόνων στις 23 Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg. Οι διαχειριστές διαθεσίμων έχουν υπερδιπλασιάσει τα στοιχήματα για άνοδο της τιμής της πλατίνας στα 39.080 προθεσμιακά και options συμβόλαια, σύμφωνα με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Συμβολαίων Εμπορευμάτων των ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, οι προσδοκίες για την τιμή του χρυσού είναι ιδιαίτερα χαμηλές, αφού εξαντλήθηκε το ράλι των προηγούμενων ετών. Με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να εγκαταλείπει σταδιακά τη χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί από την κρίση του 2007-09, το δολάριο αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω το 2014, ωθώντας τις τιμές του χρυσού σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Το Νομισματοκοπείο των ΗΠΑ δεν προτίθεται να διακόψει την πώληση νομισμάτων πλατίνας, αν και «προέβλεπε τόσο χαμηλή ζήτηση», δήλωσε ο Τομ Τζουρκόφσκι, εκπρόσωπος Τύπου στην Ουάσιγκτον. «Θα τηρήσουμε στάση αναμονής», προσέθεσε στη συνέχεια. Στις αγορές, ωστόσο, αναμένεται πως η προσφορά της πλατίνας θα είναι χαμηλότερη της ζήτησης, ιδιαίτερα μετά την πεντάμηνη απεργία στα ορυχεία της Νοτίου Αφρικής που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός του μετάλλου. Το 38% της ζήτησης για πλατίνα αφορά την κατασκευή εξοπλισμού αυτοκινήτων, ενώ μεγάλο τμήμα προέρχεται από την αγορά κοσμημάτων.

Σταθερή η τιμή του χρυσού

H ζήτηση για χρυσό δεν θα οδηγήσει την τιμή του στα υψηλά επίπεδα που καταγράφηκαν προ 12ετίας, εν μέσω της οποίας είχε διπλασιαστεί η αξία του πολύτιμου μετάλλου την τριετία 2008-2011. Οι ημερήσιες διακυμάνσεις ανάμεσα στα υψηλά και τα χαμηλά επίπεδα που έχουν καταγραφεί, κατά μέσον όρο, από τις αρχές του έτους περιορίζονται στα 15 δολάρια έναντι των 25 δολαρίων που ίσχυαν το 2013. Οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως η διακύμανση της τιμής του χρυσού θα μειωθεί στο 12% αντί προσδοκιών της τάξεως του 60% που είχαν παρουσιαστεί στα μέσα του 2008. «Δεν τρέφουμε ιδιαίτερες προσδοκίες για την πορεία της τιμής του χρυσού», σημειώνει ο Τσαρλς Μόρις, υψηλόβαθμο στέλεχος της HSBC Global Asset Management. «Δεν αναμένουμε μεγάλες μεταβολές για την επόμενη πενταετία», συμπληρώνει ο ίδιος. Ειδήμονες επισημαίνουν πως η αναδίπλωση της ρευστότητας στις αγορές, μετά την απόφαση της Fed να περιορίσει βαθμιαία τα μέτρα στήριξης, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια ανόδου για το μέλλον, αν και η ουκρανική κρίση και οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή έχουν ενισχύσει τον χρυσό έως κάποιο βαθμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή