Η Ευρωζώνη αναθεωρεί το ΑΕΠ των χωρών-μελών της

Η Ευρωζώνη αναθεωρεί το ΑΕΠ των χωρών-μελών της

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα τελευταία στοιχεία για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ήταν απογοητευτικά. Τον Σεπτέμβριο, όμως, πρόκειται να δημοσιοποιηθούν αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης με βάση νέα κριτήρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξαναγραφτεί η ιστορία της υποτονικής και εύθραυστης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, αλλά θα αποδειχθεί ότι οι οικονομίες των κρατών-μελών είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι παρουσιάζονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι αναθεωρήσεις αυτές, δηλαδή, δεν θα οδηγήσουν σε ριζοσπαστικές μεταβολές όπως συνέβη με την περίπτωση της Νιγηρίας όπου το ΑΕΠ σχεδόν διπλασιάστηκε. Αναμένεται, ωστόσο, να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ της Γερμανίας κατά 3,3%, εξομοιώνοντας την ανάπτυξη της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρωζώνη με τις ΗΠΑ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες ενσωματώνουν νέα, διεθνή κριτήρια στην αξιολόγηση του ΑΕΠ τους. Θα αντικατασταθούν κανόνες που ισχύουν από το 1995, όταν το Διαδίκτυο είχε μόλις ξεκινήσει. Η μεγαλύτερη αλλαγή στον υπολογισμό της εγχώριας παραγωγής θα είναι η αναθεώρηση της επίδρασης που έχει ο τομέας έρευνας και ανάπτυξης (R&D). Η κατάταξή του ως επένδυση αντί κατανάλωση στην παραγωγική διαδικασία θα ενισχύσει την τελική μέτρηση του ΑΕΠ.

Στη Φινλανδία, όπου ο τομέας της έρευνας και της ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος, η αναθεώρηση του ΑΕΠ με τα νέα κριτήρια οδήγησε σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,4%. Μικρότερη θα είναι η ενίσχυση του ΑΕΠ σε άλλες χώρες από τον τομέα R&D καθώς στη Γαλλία η συνεισφορά του εκτιμάται στο 2,1% και στη Γερμανία στο 2,3%. Στη Νότια Ευρώπη, ο τομέας της R&D εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το ΑΕΠ κατά μόνον 1% με 2%.

Στις αναθεωρήσεις του ΑΕΠ θα συμπεριληφθούν δραστηριότητες όπως η πορνεία, η διακίνηση ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο τσιγάρων και αλκοόλ στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Αλλά η επίδραση αυτή των δραστηριοτήτων στο ΑΕΠ θα είναι μετριοπαθής. Στη Γερμανία, όπου η πορνεία είναι νόμιμη δραστηριότητα που ήδη περιλαμβάνεται στο ΑΕΠ, η συμβολή της περιορίζεται στο 0,1%. Στη Βρετανία και την Ιρλανδία, η συμβολή της πορνείας ανέρχεται στο 0,7%.

Ωθηση στο ΑΕΠ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα δώσουν και άλλες δραστηριότητες των οικονομιών που δεν λαμβάνονταν υπόψη τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και η βελτίωση της μεθόδου υπολογισμού τους. Με βάση τα νέα δεδομένα, ώθηση δίνεται, επίσης, και στο «παλαιό» ΑΕΠ. Στη Γαλλία προστίθεται ένα 0,8% από το «παλαιό» ΑΕΠ σε μια συνολική αύξηση στο 3,2%. Στην περίπτωση της Ολλανδίας φαίνεται να μειώνεται το μέγεθος συρρίκνωσης της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2014. Η αρχική πτώση του ΑΕΠ κατά 1,4% μετατράπηκε σε ηπιότερη συρρίκνωση του 0,4%. Εν κατακλείδι, τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης δεν θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο της εύθραυστης και υποτονικής ανάπτυξης, καθώς θα επανεξεταστούν όλα τα δεδομένα σε βάθος χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι αναθεωρήσεις του ΑΕΠ παίζουν σημαντικό ρόλο επειδή αποτελούν σημαντικό σημείο αναφοράς στη διακυβέρνηση των ευρωπαϊκών χωρών. Αναγνωρίζουν τη συμβολή κάθε τομέα και πτυχής της οικονομίας στην ανάπτυξη και μπορεί να μεταβάλουν τους συντελεστές που προσδιορίζουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Ηδη τα υψηλότερα ποσοστά του ΑΕΠ περιορίζουν το μέγεθος του δημόσιου χρέους. Στην περίπτωση της Γαλλίας, το χρέος ως προς το ΑΕΠ μειώνεται κατά ένα ισχνό 1,6%. Αλλά ακόμη και αυτό το λιθαράκι μπορεί να βοηθήσει το προφίλ μιας οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή