Το αμερικανικό όνειρο πεθαίνει στα προάστια

Το αμερικανικό όνειρο πεθαίνει στα προάστια

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματική είναι η κατάσταση των προαστίων στις μεγαλουπόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα ποσοστά φτώχειας αυξάνονται και τα δεδομένα αυτά ήρθαν στο φως της δημοσιότητας με αφορμή τα γεγονότα στο Φέργκιουσον του Σεντ Λούις στη μεσοδυτική πολιτεία του Μιζούρι. Στις αρχές Αυγούστου αστυνομικός δολοφόνησε νεαρό άοπλο Αφροαμερικανό, προκαλώντας μεγάλες ταραχές.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς, η φτώχεια στα προάστια των αμερικανικών μεγαλουπόλεων επιδεινώνεται γρηγορότερα από ό,τι συμβαίνει στις κεντρικές περιοχές. Από το Μαϊάμι μέχρι το Ντένβερ, το κέντρο των πόλεων δείχνει σημάδια αναζωογόνησης και ανάπτυξης, όταν, ταυτόχρονα, τα προάστια βυθίζονται στη φτώχεια. «Σήμερα οι πιο φτωχοί κάτοικοι δεν εντοπίζονται στο κέντρο της πόλης, αλλά πέριξ αυτού και εκεί συναντάμε κοινότητες με ελλείψεις στην περίθαλψη, σχολικές διαρροές και υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας», παρατηρεί η ερευνήτρια του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς, Ελίζαμπεθ Νίμπον. Η δολοφονία ήταν η θρυαλλίδα για τους κατοίκους του Φέργκιουσον, με 2/3 αφροαμερικανικό πληθυσμό, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την ανεργία και τις δημοτικές αρχές, που δεν απηχούν την κοινωνική σύνθεση της πόλης. Τα τελευταία 15 χρόνια το 40% του πληθυσμού των λευκών την εγκατέλειψε, αλλά λευκοί εξακολουθούν να ασκούν τη διοίκηση και να υπηρετούν ως επί το πλείστον στην αστυνομία. Την περίοδο αυτή η φτώχεια εκτινάχθηκε, ενώ την περίοδο 2007 – 2009 υπήρξε ύφεση. «Το 2000 καμία από τις γειτονιές του Φέργκιουσον δεν είχε ποσοστά φτώχειας 20%», συμπληρώνει η κ.Νίμπον. Το μέσο ετήσιο εισόδημα της πόλης συμβάδιζε με εκείνο της μεσοδυτικής πολιτείας του Μιζούρι το 2000, αλλά σήμερα υπολείπεται. Ανέρχεται σε 37.500 δολάρια έναντι των 47.300 δολαρίων σε επίπεδο πολιτείας.

Η όξυνση της φτώχειας των προαστίων, στα οποία συγκεντρώνονται οι πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (Αφροαμερικανοί, Νοτιοαμερικανοί κ.λπ.), είναι πιο έντονη στις μεσοδυτικές πολιτείες και επιδεινώθηκε από τη στεγαστική κρίση, όπως παρατηρούν οι αναλυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή