Στήριξη αφρικανικών εταιρειών μέσω crowdfunding

Στήριξη αφρικανικών εταιρειών μέσω crowdfunding

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ζακ Ζορζ Μπαντζάνγκς ποτέ δεν ήθελε να μεταναστεύσει στην Ευρώπη. Από τα φοιτητικά του χρόνια έλεγε ότι ήθελε να αποδείξει πως μπορεί να πετύχει και στην πατρίδα του, το Καμερούν. Διέκοψε τις σπουδές του στην ιστορία για να ανοίξει τη δική του επιχείρηση και επειδή στην περιοχή υπήρχαν ήδη πολλοί μελισσοκόμοι, αποφάσισε να ασχοληθεί με την παραγωγή μελιού. Οπως λέει ο ίδιος «όλα άρχισαν στην κουζίνα της μαμάς. Εκεί έπλενα τα δοχεία, εκεί έκανα και τη συσκευασία για το μέλι».

Η ατομική επιχείρηση έχει εξελιχθεί σε εταιρεία περιωπής με την επωνυμία «Les Mielleries» και έδρα το λιμάνι Ντουάλα του Καμερούν. Σχεδόν 200 μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα δίνουν το μέλι τους στην εταιρεία του Ζακ Ζορζ Μπαντζάνγκς, η οποία το φιλτράρει και το συσκευάζει κατάλληλα. Για να επεκτείνει την επιχείρησή του χρειάστηκε πολλά χρήματα, τα οποία δεν του έδιναν οι τράπεζες, καθώς δεν μπορούσε να τους προσφέρει εγγυήσεις. Η λύση ήρθε από τη γαλλική ιστοσελίδα bluebees.fr με τη μέθοδο του crowdfunding και ο Ζακ Ζορζ Μπαντζάνγκς κατάφερε να συγκεντρώσει 20.000 ευρώ. «Αυτά τα 20.000 ευρώ μας βοήθησαν πολύ. Επειτα από έξι μήνες τα επιστρέψαμε. Και η τράπεζα που τότε δεν ήθελε ούτε να μας ακούσει, δείχνει πλέον μεγαλύτερη κατανόηση για τη δουλειά μας».

Και στην Αφρική το crowdfunding λειτουργεί όπως αλλού: ο ενδιαφερόμενος παρουσιάζει την ιδέα του στο κοινό μέσω μιας εξειδικευμένης ιστοσελίδας και οι χρήστες αποφασίζουν εάν θέλουν να προσφέρουν χρήματα. Αντί για τόκους εισπράττουν συνήθως κάποια δώρα ή αναμνηστικά. Η ιστοσελίδα bluebees.fr ειδικεύεται στις αναπτυσσόμενες χώρες και προσπαθεί να φέρει σε επαφή επίδοξους επιχειρηματίες από τις χώρες αυτές με πιθανούς επενδυτές στην Ευρώπη. Οπως λέει η επικεφαλής της ιστοσελίδας Εμανουέλ Πεγιά, «ο Ζακ Ζορζ είναι φερέγγυος επιχειρηματίας και προφανώς μας χρειάζεται γιατί δεν έχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Στο Καμερούν του ζητούν εγγυήσεις που δεν μπορεί να προσφέρει. Αν και η εταιρεία του συμπληρώνει δέκα χρόνια δραστηριότητας, οι τόκοι παραμένουν πολύ υψηλοί και οι εγγυήσεις εξακολουθούν αν είναι απαγορευτικές».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως, ο Ζακ Ζορζ Μπαντζάνγκς πλήρωσε τόκους, που έφταναν μάλιστα το 10%.

Ενα επιπλέον 1% πήγε ως προμήθεια στην bluebees. Στο μεταξύ η ιστοσελίδα έχει επεκταθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή