Συνεχίζεται η διένεξη Αργεντινής – ΗΠΑ

Συνεχίζεται η διένεξη Αργεντινής – ΗΠΑ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράνομο έκρινε αμερικανικό δικαστήριο το σχέδιο της Αργεντινής να ανταλλάξει ομόλογά της σε δολάρια, τα οποία υπόκεινται στο αμερικανικό δίκαιο, με άλλα νέα χαμηλότερης αξίας, που υπόκεινται στο δίκαιο της Αργεντινής. Με τον ελιγμό αυτό το Μπουένος Αϊρες επιδιώκει να παρακάμψει την απαγόρευση εξυπηρέτησής τους, που επέβαλε στη χώρα δικαστήριο των ΗΠΑ. H απαγόρευση αφορά ομολογιούχους, οι οποίοι δέχθηκαν την αναδιάρθρωση («κούρεμα») των τίτλων τους. Ο δικαστής της Νέας Υόρκης, Τόμας Γκρίεσα, ασχολείται με τη διένεξη Αργεντινής και hedge funds (επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου), που έχoυν μη «κουρεμένα» ομόλογα της χώρας. Αποκάλεσε το τωρινό σχέδιο «παράνομο», χωρίς, ωστόσο, να κατηγορήσει το Μπουένος Αϊρες για προσβολή του δικαστηρίου.

Αρχικά, όταν ξεκίνησε η διελκυστίνδα τον Ιούλιο, είχε αποφανθεί ότι πρώτα πρέπει να εξοφληθούν τα hedge fund, που διατηρούν ομόλογα σε εκκρεμότητα μετά την πτώχευση της χώρας το 2001. Το οφειλόμενο ποσόν ανέρχεται σε 1,3 δισ. δολάρια. Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ, εμμένει στη θέση της ότι δεν μπορεί να καλύψει την υποχρέωσή της αυτή, χαρακτηρίζοντας τα επενδυτικά κεφάλαια «αρπακτικά», δεδομένου ότι δεν συναινούν στην ανταλλαγή των ομολόγων τους με τα νεότερα χαμηλότερης αξίας. Κατά τον δικαστή Τόμας Γκρίεσα, η Αργεντινή μοιάζει με τον άνθρωπο, ο οποίος θέλει να ολοκληρώσει την αγορά ενός σπιτιού 100.000 δολαρίων για την οικογένειά του, καταβάλλοντας μόνον 80.000 δολάρια. «Η Αργεντινή εμμένει ότι τα 80.000 δολάρια είναι πολλά χρήματα και ότι όλη οικογένεια ετοιμάζεται να μπει στο σπίτι», σημειώνει ο κ. Γκρίεσα. Πάντως, εκείνος ζήτησε και από τις δύο πλευρές να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας και να έλθουν σε συμβιβασμό. Τον Ιούλιο ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Αλεξ Κισλόφ μετέβη στη Νέα Υόρκη για να επιδιώξει τη διευθέτηση της υπόθεσης με τα hedge fund. Οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν και η Αργεντινή οδηγήθηκε για δεύτερη φορά σε 13 χρόνια στο να χρεοκοπήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή