Σύντομα

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόσχιση της Σκωτίας θα επηρεάσει τις τράπεζες

Η αβεβαιότητα σχετικά με το νόμισμα της Σκωτίας σε μια πιθανή ανεξαρτητοποίηση της περιοχής από τη Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε να ωθήσει στη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα, αφήνοντας το χρηματοπιστωτικό της σύστημα σε μια «κρίσιμη κατάσταση», ανέφερε ο Ντάγκλας Φλιντ, πρόεδρος της HSBC Holdings Plc, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα Telegraph. Ο Φλιντ ανέφερε ότι η νομισματική ένωση με τη στερλίνα ήταν η άγκυρα στην οποία στηρίχτηκε η οικονομική επιτυχία και σταθερότητα της Σκωτίας. Ο Φλιντ, που είναι πρόεδρος της μεγαλύτερης τράπεζας της Ευρώπης, δήλωσε ότι η απόφαση των τριών μεγάλων πολιτικών κομμάτων να αποκλείσουν μια νομισματική ένωση με μια ανεξάρτητη Σκωτία είναι κίνηση «απολύτως συνεπής με τις ενέργειες που έχουν ληφθεί στον απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης» και «με τη γνώση που αποκτήθηκε από τα πρόσφατα γεγονότα στην Ευρωζώνη». Το ζήτημα του κατά πόσον η Σκωτία θα μπορούσε να κρατήσει το βρετανικό νόμισμα αν τελικώς επικρατήσει το «ναι» στην ανεξαρτησία στο δημοψήφισμα στις 18 Σεπτεμβρίου, έχει παρεμποδίσει την εκστρατεία ανεξαρτησίας.

Αύξηση κερδών για τη Henkel

Βελτιωμένα μεγέθη εμφάνισε στο β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης η εταιρεία Henkel, η οποία είδε τις οργανικές της πωλήσεις να σημειώνουν αύξηση κατά 3,3%, κυρίως λόγω της σημαντική ανόδου που εμφάνισαν στις αναδυόμενες αγορές, και τα καθαρά κέρδη της να αυξάνονται κατά 3,2% στα 446 εκατ. ευρώ. «Η Henkel συνέχισε να καταγράφει καλά αποτελέσματα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Παρά το υφιστάμενο δύσκολο περιβάλλον της αγοράς, όλοι οι επιχειρηματικοί τομείς μας αύξησαν σημαντικά τις οργανικές πωλήσεις και βελτίωσαν περαιτέρω την κερδοφορία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Henkel, Kasper Rorsted.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή