Οι πρωταγωνιστές

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤIΒ ΜΠΑΛΜΕΡ

Από τη Microsoft στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ

Ο μέγας και πολύς Στιβ Μπάλμερ, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, την αποχαιρέτησε επισήμως και είναι έτοιμος για τους νέους ορίζοντες της ζωής του. Εχει πλέον στην κατοχή του τη γνωστή ομάδα μπάσκετ του Λος Aντζελες Clippers και χρειάζεται χρόνο να αφοσιωθεί σε αυτήν. «Σχεδιάζω να κατανείμω τον χρόνο και την ενέργειά μου ανάμεσα στους Clippers, στην προσφορά στην κοινότητα, στη διδασκαλία και στο διάβασμα», δήλωσε ο παλαίμαχος άνθρωπος των επιχειρήσεων. «Το φθινόπωρο προαλείφεται ιδιαίτερα επιβαρυμένο με υποχρεώσεις, γιατί χρονικά συμπίπτει και με τα μαθήματα που θα παραδίδω και με την έναρξη του ΝΒΑ, οπότε έπρεπε να αποχωρήσω τώρα από την εταιρεία». Τα σχετικά αναφέρει σε επιστολή του προς τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft, Σατιά Ναντελά, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ο Στιβ Μπάλμερ, σημειωτέον, είναι ο δεύτερος διευθύνων σύμβουλος στην σαραντάχρονη ιστορία του ομίλου μετά τον ιδρυτή του Μπιλ Γκέιτς. Ο Μπιλ Γκέιτς, επί του παρόντος, διαθέτει στην αγορά μετοχές της Μicrosoft για να χρηματοδοτεί το φιλανθρωπικό του ίδρυμα. Ετσι ο Στιβ Μπάλμερ έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο μεμονωμένο μέτοχο του ομίλου με ποσοστό 4%, το οποίο αποτιμάται σχεδόν σε 15 δισ. δολάρια.

ΑΝΤΡΙΟΥ ΜΑΚΕΝΖΙ

Aυτόνομοι οι 4 πυλώνες της BHP Billiton

Σε διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της προχωρεί η ΒΗΡ Βilliton, η μεγαλύτερη εξορυκτική εταιρεία του κόσμου. Οπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της, Αντριου Μακένζι, ορισμένα από τα περιουσιακά της στοιχεία σε νικέλιο, αλουμίνιο, μαγγάνιο, κασσίτερο, κράματα γαιάνθρακα και ασήμι θα ανήκουν σε μια νέα εταιρεία η οποία θα φέρει την επωνυμία NewCo. Oι δραστηριότητες αυτής της νέας εταιρείας αποτιμώνται στα 16 δισ. δολάρια. «Χρειάζεται να επικεντρωθούμε στους τέσσερις πυλώνες της BHP Billiton και αυτοί δεν είναι άλλοι από τα σιδηρομεταλλεύματα, τον χαλκό, τον γαιάνθρακα και το πετρέλαιο, χωρίς να αποκλείεται και ένας πέμπτος πυλώνας, αυτός της ποτάσας», διευκρίνισε ο Αρθουρ Μακένζι. Τα προαναφερθέντα περιουσιακά στοιχεία αντιστοιχούν στο 96% των δομικών κερδών του ομίλου το οικονομικό 2014. «Η αυτονόμηση δραστηριοτήτων είναι ένα εύλογο επόμενο βήμα για περιουσιακά στοιχεία τα οποία στο χαρτοφυλάκιό μας δεν έχουν την κλίμακα των πρωτευουσών δραστηριοτήτων μας», προσέθεσε. Αναλυτές του κλάδου της εξόρυξης εκτιμούν ότι η αυτονόμηση σε νικέλιο, αλουμίνιο, μαγγάνιο, κασσίτερο, κράματα γαιάνθρακα και ασήμι της BHP θα τους εξασφαλίσουν στοχευμένη διαχείριση και επενδύσεις με αποτέλεσμα βελτιωμένη επίδοση.

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ

Χωρίς ξεκάθαρο πλάνο για την οικονομία

Προσανατολισμένος σε γενικόλογα μέτρα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στη Le Monde ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, διευκρινίζοντας ότι θα επισπεύσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε μέτρα για την αύξηση στην οικοδόμηση νέων οικιών και σε φοροαπαλλαγές στα φτωχότερα νοικοκυριά. Ο κ. Ολάντ, ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας, κατά το Ρόιτερς, έχει βρεθεί στο μέσον εκατέρωθεν πυρών τόσο από το εσωτερικό του κόμματός του, των Σοσιαλιστών, όσο και από την αντιπολίτευση, με αφορμή την οικονομική του πολιτική. Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση Ολάντ υποχρεώθηκε εξαιτίας της πορείας της οικονομίας να αποστεί των στόχων της για ανάπτυξη και ελλείμματα. Κατά τον κ. Ολάντ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την προοπτική σκληρών διαπραγματεύσεων το 2015, τόσο με την κυβέρνησή του όσο και με τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τον προϋπολογισμό, δήλωσε στη Le Monde: «Είμαι αποφασισμένος να κινηθώ και στα δύο μέτωπα, να προωθήσω και να επεκτείνω τις μεταρρυθμίσεις και να συνδράμω τα νοικοκυριά των χαμηλών εισοδημάτων». Στόχος του είναι να επισπεύσει την οικονομική ανάπτυξη και να αναθερμάνει τη χαμηλότατη δημοτικότητά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή