Γιαννης Ζωιτας: Το μπακάλικο που έγινε αλυσίδα ντελικατέσεν

Γιαννης Ζωιτας: Το μπακάλικο που έγινε αλυσίδα ντελικατέσεν

4' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 69χρονος Λευκαδίτης Γιάννης Ζωιτάς απέκτησε το πρώτο του παντοπωλείο στο Μπρόντγουεϊ, κοντά στην 110η οδό, το 1977, και σήμερα έχει στην κατοχή του πέντε καταστήματα με την επωνυμία «Westside Market» στη Νέα Υόρκη και ετοιμάζεται να ανοίξει το έκτο.

Το κατάστημα στην 110η οδό διαθέτει περισσότερα από 20.000 προϊόντα. Μεταξύ άλλων υπάρχει γάλα αμυγδάλου, γάλα καρύδας και βιολογικό. Οι πελάτες επιλέγουν προϊόντα χαμηλά σε νάτριο και χωρίς γλουτένη. Υπάρχουν 48 ποικιλίες αυγού και πάνω από 250 είδη μπίρας. Οι μνήμες, ωστόσο, από τις δύσκολες εποχές δεν σβήνουν εύκολα.

Ο Γιάννης Ζωιτάς, ή αλλιώς γνωστός με το παρατσούκλι Big John, δεν μπορεί να ξεχάσει ότι στα παιδικά του χρόνια το φαγητό ήταν δυσεύρετο. Μεγάλωσε στο χωριό Ρουπακιάς στη Λευκάδα. «Ημασταν επτά αδέλφια, επτά αγόρια και το φαγητό ελάχιστο», είπε. Μεγαλώνοντας, δούλεψε με τον πατέρα του στις ελιές και τα αμπέλια της οικογένειας. Για να μπορέσει να γίνει αυτό υποχρεώθηκε να μη συνεχίσει την εκπαίδευσή του. Σταμάτησε να πηγαίνει σχολείο μετά την έκτη τάξη, κάτι που ακόμα τον πονάει.

Μετανάστης στις ΗΠΑ

Μετανάστευσε στις ΗΠΑ και όταν ήταν 26 χρόνων δούλευε στο κατάστημα της 110ης οδού. Τότε ήταν ένα πολυσύχναστο και ασφυκτικά γεμάτο μπακάλικο, πολύ μικρότερο και με διαφορετικό όνομα. Το αγόρασε δίνοντας προκαταβολή και ορκίστηκε να πληρώσει όλες τις δόσεις και να αλλάξει το όνομα σε Westside Market. «Είναι το μωρό μου», είπε ο κ. Ζωιτάς. Στη συνέχεια το παντοπωλείο επεκτάθηκε και εμπλουτίστηκε με φρεσκομαγειρεμένο φαγητό. Η επέκταση κατέστη δυνατή με την αγορά του διπλανού κενού μπαρ και της παρακείμενης τράπεζας. «Οι άνθρωποι άρχισαν να τρώνε ποιοτικά και θα πληρώσουν παραπάνω γι’ αυτό», τόνισε.

Τα σπιτικά φαγητά και γλυκά, τα παρασκευάζει είτε η σύζυγός του, η Μαρία Ζωιτά, είτε οι σεφ, που ακολουθούν τις συνταγές της.

«Νομίζω ότι είναι καλό να δίνεις στους ανθρώπους κάτι που τους αρέσει», δήλωσε από το κατάστημα στην 110η οδό η 57χρονη Μαρία, ενώ ανακάτευε μεγάλες κατσαρόλες με γαρίδες με λευκό κρασί και κοτόπουλο με κρεμμύδια. Η Μαρία Ζωιτά ήταν η αφορμή για να «φιλοξενούνται» σπιτικές γεύσεις στο Westside Market. Οταν πλέον τα τρία παιδιά της μεγάλωσαν και έφυγαν για να σπουδάσουν και τα τεράστια οικογενειακά τραπέζια λιγόστεψαν, πρότεινε στον σύζυγό της να πουλάει το δικό της τσιζκέικ στο παντοπωλείο του. Η απάντηση ήταν αρνητική, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Εκρυβε κομμάτια τσιζκέικ ανάμεσα στα ράφια και μετά την επιμονή της, ο Big John υποχώρησε.

Νέο κατάστημα

Τις επόμενες εβδομάδες έχει προγραμματιστεί το άνοιγμα του έκτου Westside Market, στη συμβολή της 12ης Λεωφόρου και της Τρίτης Λεωφόρου, στην ανατολική πλευρά του Μανχάταν.

Το εγχείρημα αυτό, όπως δήλωσε στους New York Times ο γιος της οικογένειας, Γιώργος Ζωιτάς, 31 χρόνων, κρύβει ένα ρίσκο. Το κατάστημα δεν θα είναι τόσο κοντά σε είσοδο του μετρό όσο τα προηγούμενα και θα αναμετρηθεί με δύο «γίγαντες» του χώρου, τα καταστήματα Whole Foods και Trader Joe’. Το φαγητό δεν είναι πλέον ανάγκη, αλλά ένα είδος ταυτότητας και κάθε γειτονιά έχει τις δικές της συνήθειες, που αποτυπώνονται και στις επιλογές των καταναλωτών. Για παράδειγμα, στα καταστήματα Westside Market στα βόρεια προάστια της Νέας Υόρκης τα κέικ ρυζιού είναι στα μπεστ σέλερ, αλλά στο κέντρο ο κόσμος δεν τα προτιμάει.

Ο Γιώργος μετακόμισε κοντά στο καινούργιο κατάστημα από τον Ιούνιο του 2013 για να μάθει τις συνήθειες της περιοχής. Ψώνισε στις λαϊκές αγορές, επισκέφθηκε διάφορα καφέ και μπαρ, μίλησε στους κατοίκους για να μάθει τι θα ήθελαν να έχει ένα μαγαζί της γειτονιάς.

Η κόρη της οικογένειας, η 37χρονη Aννα Ζωιτά, έχει αναλάβει ως γενική διευθύντρια της Westside Market. Στα παντοπωλεία της οικογενειακής αλυσίδα πουλάει το δικό της λάδι με το εμπορικό σήμα «Three Olives Extra Virgin Olive Oil». Mε πτυχία στη διοίκηση επιχειρήσεων και την οργανωσιακή συμπεριφορά, είναι ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ντελικατέσεν Seven Deuce.

Πριν από τη δραστηριότητά της αυτή βρισκόταν στην Αθήνα και ήταν ιδιοκτήτρια της διαδικτυακής εταιρείας γυναικείων ενδυμάτων και αξεσουάρ ΖΟI Μοda.

Ο δραστήριος διάδοχος

Ο Γιώργος Ζωιτάς εκπαιδευόταν στην οικογενειακή επιχείρηση παντοπωλείων Westside Market από μικρό παιδί. Το 2007 έγινε διευθύνων σύμβουλος, αλλά από τα εφηβικά του χρόνια έκανε τις διανομές των προϊόντων των παντοπωλείων. Στα 16 του ανέλαβε και διεκπεραίωσε τη μηχανογράφηση των Westside Market, που λειτουργούν με πέντε μετόχους: τους δυο γονείς του, τον ίδιο και τα δυο αδέρφια του. Η μητέρα του και επικεφαλής σεφ των παντοπωλείων, η 57χρονη Μαρία Ζωιτά, είναι τόσο εργασιομανής, ώστε πολύ δύσκολα πείθεται να πάει διακοπές. Το δέλεαρ για να κρατήσουν την πελατεία τους είναι η φιλική εξυπηρέτηση, οι ανταγωνιστικές τιμές και το ποιοτικό φαγητό. «Δεν μου αρέσει να βρίσκομαι καθισμένος πίσω από το γραφείο μου και να διοικώ», εξομολογείται ο Γιώργος Ζωιτάς. «Θα με συναντήσετε πάντα στο κατάστημα, προσπαθώντας να καθοδηγώ και να εμπνέω τους ανθρώπους που δουλεύουν για μένα». Υπό το σκεπτικό αυτό διαμορφώνει συνθήκες ανταγωνισμού ανάμεσα στους σεφ και τους βοηθούς σεφ, παρακινώντας τους να προετοιμάσουν καινούργια πιάτα μαγειρεμένου φαγητού και συσκευασμένων γευμάτων. Μία επιτυχία ήταν τα σπιτικά πιτάκια – τσιπς. «Είχαμε έναν υπάλληλο, που μια μέρα πήρε μία σακούλα με πιτάκια – τσιπς και τα έψησε με λάδι, ρίγανη και αλάτι. Κι έτσι εμφανίστηκε νέο προϊόν», λέει ο ίδιος. Αντίστοιχη καινοτομία, που προωθεί, είναι να προσφέρουν τα παντοπωλεία Westside Market προϊόντα διαφορετικά από εκείνα που μπορεί να βρει κανείς σε σούπερ μάρκετ – κολοσσούς.

Πάντως, ο Ζωιτάς ο νεότερος δεν έχει εξαντλήσει την ενεργητικότητά του στην οικογενειακή επιχείρηση μόνο. Το 2009, συγκεκριμένα, άνοιξε το δικό του εστιατόριο με την επωνυμία «Βαρέλι», στην 111η Οδό και Μπρόντγουεϊ, ενώ το 2010 ίδρυσε τη δική του δισκογραφική εταιρεία, 3 for 5 Records με την αμερικανική ροκ μπάντα Eve to Adam.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή