Φυγή επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ

Φυγή επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αψηφώντας τις παραινέσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και την έντονη δημόσια συζήτηση για το κατά πόσον είναι σωστό αμερικανικές επιχειρήσεις να μεταφέρουν εκτός χώρας την έδρα τους ώστε να πληρώνουν λιγότερους φόρους, η αλυσίδα fast food Burger King έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της καναδικής αλυσίδας Tim Hortons με απώτερο σκοπό να μετακομίσει εκτός ΗΠΑ για φορολογικούς λόγους.

Η εταιρεία Burger King είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα fast food των ΗΠΑ και μέσω της συγχώνευσής της με τη μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ του Καναδά θα δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα παγκοσμίως.

Κυρίως, όμως, συνήθως ο συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων είναι στον Καναδά 26,5%, ενώ στις ΗΠΑ είναι 40%. «Υπάρχει μικρός πολιτικός κίνδυνος σχετικά με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ωστόσο είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε πόσο σημαντικός είναι διότι δεν έχουμε δει την αμερικανική κυβέρνηση να κινείται ώστε να εμποδίσει μια τέτοιου είδους συμφωνία», εξηγεί στο Bloomberg o κ. Γουίλ Σλάμπο, αναλυτής στην εταιρεία Stephens. Η είδηση των διαπραγματεύσεων εκτόξευσε τις μετοχές και των δύο εταιρειών. Η μετοχή της Burger King πέτυχε άνοδο μέχρι και 17% και της Tim Hortons ενισχύθηκε μέχρι και 21%, με την κεφαλαιοποίηση της πρώτης να υπερβαίνει τα 11 δισ. δολάρια και της δεύτερης να υπερβαίνει τα 10 δισ. Σύμφωνα με την πρόταση της Burger King, η εταιρεία 3G Capital, η οποία ελέγχει το 70% των μετοχών της, θα ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών της νέας εταιρείας, ενώ οι δύο αλυσίδες θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν ανεξάρτητα. Η εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση εφόσον αυτή ολοκληρωθεί θα έχει τζίρο περίπου 22 δισ. δολ. και περισσότερα από 18.000 καταστήματα σε 100 χώρες.

Ωστόσο, η κίνηση αλλαγής της φορολογικής έδρας θα μπορούσε να πάρει αρνητική τροπή και να πλήξει την εταιρεία αν οι πελάτες της θεωρήσουν ότι προσπαθεί να αποφύγει να πληρώσει τους φόρους της στις ΗΠΑ. Από το 2012, τουλάχιστον 21 αμερικανικές εταιρείες έχουν αλλάξει έδρα για φορολογικούς λόγους, τάση που έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια και έχει αναγκάσει τον πρόεδρο Ομπάμα να πει ότι θα αναλάβει δράση ώστε να περιορίσει την πρακτική. Μάλλον όμως θα πρέπει να βιαστεί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή