Πλησιάζει η ώρα για μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης από ΕΚΤ

Πλησιάζει η ώρα για μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης από ΕΚΤ

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πιο κοντά στην πράξη έφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, την προοπτική εφαρμογής των αναμενόμενων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης. Από το Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ, όπου συναντήθηκαν οι σημαντικότεροι κεντρικοί τραπεζίτες του κόσμου, ο κ. Ντράγκι δήλωσε τα εξής: «Θα αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα». Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης, μάλιστα, επέστησε την προσοχή των ακροατών του «στις τοποθετήσεις των επενδυτών που προεξοφλούν μεγάλη υποχώρηση των τιμών». Η σταθερή υποχώρηση των τιμών στην Ευρωζώνη, με τον δείκτη του πληθωρισμού να προβλέπεται πως θα μειωθεί περαιτέρω στο 0,3% αυτόν τον μήνα, έχει θορυβήσει τους αξιωματούχους της ΕΚΤ αλλά και τις κυβερνήσεις στην Ευρωζώνη, διότι αντικατοπτρίζει έντονες αντιπληθωριστικές τάσεις με κίνδυνο αποπληθωρισμού. Οι τιμές κυμαίνονται πλέον σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από το πλαφόν του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό.

Η ομιλία του κ. Ντράγκι την περασμένη Παρασκευή στο Τζάκσον Χολ είναι «σημαδιακό γεγονός και αποτελεί κομβικό σημείο στη ρητορική της ΕΚΤ», επισήμανε ο Φιλίπ Γκαντίν, επικεφαλής για την ευρωπαϊκή οικονομία στην Barclays. «Πιστεύουμε πως οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις αυξάνουν τις πιθανότητες για την υλοποίηση μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης ως επόμενο βήμα», συμπλήρωσε ο ίδιος. Σύμφωνα με την Barclays, οι προσδοκίες των επενδυτών για την πορεία του πληθωρισμού το διάστημα 2019-2024, όπως καταδεικνύουν τα συμβόλαια στην αγορά των swaps, έχουν υποχωρήσει στο 1,95% από το 2,11% που κυμαίνονταν αρχές Αυγούστου. Τόσο χαμηλά επίπεδα προσδοκιών δεν είχαν καταγραφεί ούτε στην κορύφωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Εκτιμήσεις αναλυτών

Οι προθέσεις της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά την ποσοτική χαλάρωση μπορεί να αποσαφηνιστούν στην επόμενη συνεδρίαση, που είναι δρομολογημένη για την Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου. Η Citigroup προβλέπει πως μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης ενός τρισ. ευρώ θα εφαρμοστούν τον Δεκέμβριο και θα είναι κατανεμημένα κατά το ήμισυ (50%-50%) σε αγορές περιουσιακών στοιχείων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η JPMorgan Chase υποθέτει ότι θα εξαντληθούν τα μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί, δηλαδή μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων από το τρέχον 0,15% και παροχή φθηνών δανείων στις εμπορικές τράπεζες. Επικρατεί, ωστόσο, επιφυλακτικότητα για την αποτελεσματικότητά τους. Οικονομολόγοι της Nomura εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα αποφασίσει μείωση του βασικού επιτοκίου και του επιτοκίου καταθέσεων των τραπεζών κατά δέκα μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Ο Νικ Μάθιους, υψηλόβαθμος οικονομολόγος στη Nomura του Λονδίνου, θεωρεί πως υπάρχουν 30% πιθανότητες για μια πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι τα τέλη του 2014 και 45% πιθανότητες το 2015.

Εάν συνεχιστεί η πτώση του πληθωρισμού θα είναι πολύ δύσκολο να αντιστραφεί η πορεία του, όπως συνέβη με τον αποπληθωρισμό στην Ιαπωνία, που διήρκεσε δύο δεκαετίες λόγω της άρνησης των νοικοκυριών να καταναλώσουν και των επιχειρήσεων να επενδύσουν με την προσμονή πιο χαμηλών τιμών. Στην Ευρωζώνη, οι υφιστάμενες αντιπληθωριστικές τάσεις απεικονίζουν την αβεβαιότητα των καταναλωτών και των επιχειρήσεων για τις οικονομικές εξελίξεις, ενώ η αγοραστική τους δύναμη έχει ήδη εξαντληθεί μετά μια μακρά περίοδο λιτότητας και υψηλής ανεργίας. Και οι συνθήκες μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω από την κρίση στην Ουκρανία όταν η ανάπτυξη είναι εύθραυστη και υποτονική. Aρκετά ανησυχητική είναι, πάντως, η υποχώρηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, δηλαδή στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, επί τέταρτο συναπτό μήνα.

«Κλειδί» εξελίξεων η αγορά εργασίας

Κοινή αποδοχή των κεντρικών τραπεζιτών στο συνέδριο που ολοκληρώθηκε στις ΗΠΑ ήταν πως οι αγορές εργασίας θα πρέπει να θεραπευτούν πλήρως πριν αυξηθούν τα επιτόκια, δηλαδή το κόστος δανεισμού, στις οικονομίες. Στην πρώτη εμφάνισή της στο Τζάκσον Χολ ως επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η Τζάνετ Γέλεν επισήμανε ότι είναι ακόμη «σημαντικά ανεπαρκής» η αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ παρά την υποχώρηση της ανεργίας, καταλήγοντας πως η απασχόληση δεν έχει ανακάμψει ακόμη από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09. Η κ. Γέλεν αναφέρθηκε στον δείκτη συνθηκών εργασίας, ο οποίος απαρτίζεται από 19 παραμέτρους, μεταξύ των οποίων ο αριθμός των ημιαπασχολούμενων και ο δείκτης συμμετοχής του ενεργού πληθυσμού στην αγορά εργασίας. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα, αναγνώρισε την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων στήριξης στη χώρα του, ενώ η Fed μαζί με την Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να υιοθετήσουν πιο αυστηρή πολιτική μέσα στον επόμενο χρόνο λόγω των θετικότερων επιδόσεων που παρουσιάζουν οι οικονομίες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή