Πυρ ομαδόν κατά Μέρκελ από νομπελίστες, ΔΝΤ και Παρίσι

Πυρ ομαδόν κατά Μέρκελ από νομπελίστες, ΔΝΤ και Παρίσι

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δριμεία κριτική ασκήθηκε εις βάρος του ρόλου που έχει διαδραματίσει η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης και των πολιτικών λιτότητας στον ευρωπαϊκό Νότο από τους 17 νομπελίστες οικονομολόγους που συμμετείχαν στην 5η Συνάντηση του Λιντάου. Πυρά δέχτηκε, επίσης, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και τη γαλλική κυβέρνηση. Από το Λιντάου της Γερμανίας, οπαδοί της θεωρίας του Τζον Μέοναρντ Κέινς και φιλελεύθεροι έκριναν από κοινού πως η κ. Μέρκελ παρασύρει την Ευρώπη σε βαθιά ύφεση με την πολιτική λιτότητας που προασπίζει για τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Οπως επισημαίνεται σε δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, οι επιφανείς οικονομολόγοι θεωρούν πως η Γερμανίδα καγκελάριος θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της εάν επιθυμεί τη θωράκιση του ευρώ αλλά και να αλλάξει το επιτελείο οικονομικών συμβούλων της.

Αυστηρή κριτική άσκησε, επίσης, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ από το Παρίσι, αναγκάζοντας τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να κάνει νέο ανασχηματισμό κυβέρνησης ένα τετράμηνο μετά τον προηγούμενο. Σε εκρηκτική συνέντευξη που έδωσε στην κυριακάτικη εφημερίδα «Le Monde», ο Γάλλος αξιωματούχος είπε πως είναι αναγκαίο να υψώσουμε τον τόνο έναντι της Γερμανίας, η οποία «έχει παγιδευτεί στην πολιτική της λιτότητας». Από την Ελβετική Ραδιοτηλεόραση (RTS), η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την ελπίδα πως η Γερμανία θα διαδραματίσει δυναμικό ρόλο στην «επίπονη» ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Σε δημοσίευμα της Welt am Sonntag τονίζεται πως η ελίτ της παγκόσμιας οικονομικής έρευνας απορρίπτει συλλογικά τις προτάσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου για την επίλυση της κρίσης του ευρώ. Στην Deutsche Welle αναφέρεται δήλωση του νομπελίστα οικονομολόγου και καθηγητού στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Ερικ Μάσκιν, ότι «η κ. Μέρκελ ακολουθεί στην Ευρώπη μια εντελώς εσφαλμένη πολιτική». Ο Λαρς-Πέτερ Χάνσεν, νομπελίστας Οικονομικών και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, είπε πως «δεν είχα ιδιαίτερα θετική άποψη για το ευρώ, αλλά εφόσον έχετε ταχθεί υπέρ του θα πρέπει και να πράξετε αναλόγως». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «η απειλή μιας χώρας που ήδη έχει καταρρεύσει με πρόσθετες κυρώσεις δεν είναι τόσο καλή ιδέα». Η Ευρωζώνη απειλείται από μακροχρόνια ύφεση που θα επισκιάσει τις χαμένες δεκαετίες της Ιαπωνίας, σχολίασε ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτζ στο τριήμερο συνέδριο που ολοκληρώθηκε 23 Αυγούστου.

Η κ. Μέρκελ ήταν παρούσα στην άσκηση της κριτικής καθώς εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία στο συνέδριο του Λιντάου. Υπεραμύνθηκε της πολιτικής της, επισημαίνοντας ότι τα «κατασκευαστικά σφάλματα» του οικονομικού και νομισματικού συστήματος θα διορθωθούν με την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στα υπερχρεωμένα κράτη και σε αυτά που αρνούνται τις μεταρρυθμίσεις. Μοναδικός σύμμαχος της κ. Μέρκελ φαίνεται πως είναι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι. Από τη Σαντιάγο δε Κομποστέλα, πόλη της βορειοδυτικής Ισπανίας, η κ. Μέρκελ μαζί με τον κ. Ραχόι υπερασπίστηκαν χθες την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι πολιτικές λιτότητας παρά τις κριτικές. «Πρέπει να συνεχίσουμε τις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής. Το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος θα πρέπει να κυμαίνονται σε λογικά επίπεδα», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή