Βουλγαρία: Επιστροφή στις τράπεζες από τους καταθέτες

Βουλγαρία: Επιστροφή στις τράπεζες από τους καταθέτες

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα συνολικό ποσό 369 εκατ. λέβα (187,9 εκατ. ευρώ) «επέστρεψαν» στο τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας τον Ιούλιο, έπειτα από τον τραπεζικό πανικό που επικράτησε τον περασμένο Ιούνιο, αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της βουλγαρικής ιστοσελίδας οικονομικών ειδήσεων «investor.bg».

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 1/3 και πλέον των 1,043 δισ. λέβα (531,36 εκατ. ευρώ) καταθέσεων που αποσύρθηκαν από τις τράπεζες τον Ιούνιο, όταν ξεκίνησαν τα προβλήματα στην «Corporate Commercial Bank» και η τράπεζα τέθηκε υπό καθεστώς ειδικής εποπτείας, λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Μια άλλη τάση που καταγράφεται, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, που επικαλείται στοιχεία της βουλγαρικής Κεντρικής Τράπεζας, είναι η σταδιακή αλλαγή της προτίμησης των καταθετών στις καταθέσεις κάτω του ασφαλισμένου ποσού των 196.000 λέβα (100.145 ευρώ).

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών στις τράπεζες τον Ιούλιο ανήλθαν στο συνολικό ποσό το 124 εκατ. λέβα (63,35 εκατ. ευρώ) και οι καταθέσεις των επιχειρήσεων (χρηματοοικονομικών και μη) στα 245 εκατ. λέβα. (125,2 εκατ. ευρώ).

Εξαιτίας των γεγονότων του Ιουνίου, του τραπεζικού πανικού, της υπαγωγής των «Corpbank» και «Victoria Bank» σε καθεστώς ειδικής εποπτείας και των συνεχιζόμενων προσπαθειών επίλυσης της κατάστασης που δημιουργήθηκε, περί τα 674 εκατ. λέβα (344,4 εκατ. ευρώ) από τις καταθέσεις που αποσύρθηκαν, παραμένουν εκτός του τραπεζικού συστήματος και μένει να φανεί πού θα κατευθυνθούν τα χρήματα αυτά, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Πιθανότατα, λαμβανομένης υπόψη και της διαδεδομένης συντηρητικής στάσης για αποταμίευση, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα επιλέξουν να επιστρέψουν τα χρήματα πίσω στις τράπεζες. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ανάλυση, θα είναι θετική εξέλιξη αν κάποια από τα χρήματα αυτά κατευθυνθούν είτε στην κατανάλωση, η οποία θα ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη, είτε σε πιο κερδοφόρες επενδύσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή