Κύπρος: Προειδοποίηση του ΕΣΟ εναντίον της απόρριψης του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις

Κύπρος: Προειδοποίηση του ΕΣΟ εναντίον της απόρριψης του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμο για τις τράπεζες θεωρεί το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, το Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας (ΕΣΟ) το οποίο συνεδρίασε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο και υπέβαλε σχετική μελέτη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χριστόφορος Πισσαρίδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι σε περίπτωση απόρριψης του νομοσχεδίου από τη Βουλή οι επιπτώσεις για τις τράπεζες θα είναι άμεσες.

Είπε ακόμη ότι οι τράπεζες, ενόψει της δοκιμασίας αντοχής στην οποία θα υποβληθούν το Δεκέμβριο, κατέθεσαν στοιχεία, με βάση χρονοδιάγραμμα εκποίησης μιας ενυπόθηκης περιουσίας στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, ενώ σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, οι εκποιήσεις στην Κύπρο για να ολοκληρωθούν χρειάζονται επτά με δέκα χρόνια.

Ως εκ τούτου, τόνισε, εάν το νομοσχέδιο δεν εγκριθεί, οι τράπεζες θα χρειαστούν άμεσα νέα κεφάλαια, τα οποία δεν μπορεί να τους δώσει το κράτος, αλλά ούτε και η τρόικα. Σε τέτοια περίπτωση, ανέφερε ο κ. Πισσαρίδης, οι αποφάσεις θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο και προφανώς εκτός Κύπρου.

Ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι το ΕΣΟ, που μελέτησε το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής, το θεωρεί ικανοποιητικό, τουλάχιστον επί του παρόντος. Το ΕΣΟ, πρόσθεσε, θεωρεί πως οπωσδήποτε πρέπει να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία για τις εκποιήσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή