Κύπρος: Μέτρα υπέρ ευάλωτων δανειοληπτών από Τράπεζα Κύπρου και Συνεργατισμό

Κύπρος: Μέτρα υπέρ ευάλωτων δανειοληπτών από Τράπεζα Κύπρου και Συνεργατισμό

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τράπεζα Κύπρου και ο Συνεργατισμός, ανακοίνωσαν σήμερα μέτρα διευκόλυνσης των ευάλωτων ομάδων, για την αποπληρωμή των δανείων τους.

Τα μέτρα στήριξης της Τράπεζας Κύπρου αφορούν σε δανειολήπτες οι οποίοι έχουν συνάψει δάνεια, με εκτιμημένη υποθήκη του ακινήτου τους, ιδιόκτητης κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης, μέχρι 250 χιλιάδων ευρώ.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Τράπεζας Κρίστης Χασάπης δήλωσε, ότι οι άνεργοι δανειολήπτες μπορούν να ζητήσουν περίοδο χάριτος, 15 μηνών, δηλαδή μέχρι και τις αρχές του 2016 και να καταβάλλουν το συμβολικό ποσό των 10 ευρώ μηνιαίως έναντι της δόσης του δανείου τους. Σε περίπτωση κατά την οποία ο δανειολήπτης παραμείνει άνεργος, πέραν της περιόδου αυτής, τότε η διευκόλυνση, μπορεί να ανανεωθεί μέχρι το 2017.

Το δεύτερο μέτρο αφορά σε πελάτες, οι οποίοι αποδεδειγμένα είχαν μείωση του οικογενειακού τους εισοδήματος, πέραν του 25%. Μπορούν να ζητήσουν περίοδο χάριτος 15 μηνών, καταβάλλοντας 30 ευρώ μηνιαίως.

Με τη λήξη της περιόδου χάριτος, μπορεί να δοθεί διευκόλυνση για άλλους 12 μήνες, με καταβολή μόνο των τόκων.

Η τρίτη κατηγορία αφορά σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με δάνεια επαγγελματικής στέγης, των οποίων η μείωση κύκλου εργασιών αποδεδειγμένα ανήλθε πέραν του 25%, σε σύγκριση με το 2012.

Οι πελάτες αυτοί μπορούν να ζητήσουν περίοδο χάριτος 15 μηνών, με καταβολή 30 ευρώ μηνιαίως. Και στην περίπτωση αυτή, θα δίνεται διευκόλυνση για ακόμα 12 μήνες, με καταβολή μόνο των τόκων.

Η Τράπεζα ανακοίνωσε εξάλλου, ότι προσφέρει εξειδικευμένες λύσεις και προτρέπει τους πελάτες της, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καταβολή των δόσεων τους, να επικοινωνήσουν με τον προσωπικό τους λειτουργό εξυπηρέτησης για να βρουν την κατάλληλη λύση.

Ανάλογες διευθετήσεις ανακοίνωσε και η Επιτροπεία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι δικαιούχοι της πολιτικής που εφαρμόζει για τις αναδιαρθρώσεις δανείων στις ευάλωτες ομάδες είναι οι πελάτες που υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους στο παρελθόν και έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την οικονομική κρίση.

Κατά τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων τους, οι ιδιώτες δανειολήπτες του Συνεργατισμού θα απολαμβάνουν περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή τόκων ή και κεφαλαίου για περίοδο που εκτείνεται μέχρι την πρώτη Ιανουαρίου 2016 ή και μεταγενέστερα σε ειδικές περιπτώσεις.

Η Επιτροπεία του Συνεργατισμού επισημαίνει, ότι η διαδικασία της αναδιάρθρωσης θα πρέπει να οδηγεί σε βιώσιμο αποτέλεσμα, αφού εξαντληθούν όλα τα διαθέσιμα προς το σκοπό αυτό εργαλεία, όπως η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και η μείωση επιτοκίων.

Παράλληλα, ανέφερε, ότι οι μη συνεπείς πελάτες που στο παρελθόν επέλεξαν τη στρατηγική εκμετάλλευσης του συστήματος αποφεύγοντας την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους, δεν εμπίπτουν στις προαναφερθείσες πρόνοιες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή