H Ιταλία «παγώνει» τις ιδιωτικοποιήσεις λόγω χαμηλής ζήτησης

H Ιταλία «παγώνει» τις ιδιωτικοποιήσεις λόγω χαμηλής ζήτησης

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δεύτερη μοίρα μπαίνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, καθώς οι συνθήκες στις αγορές δεν είναι τόσο ενθαρρυντικές ώστε να καταφέρει η Ρώμη να αντλήσει τα επιθυμητά κεφάλαια από την πώληση κρατικών εταιρειών και να μειώσει το υπέρογκο χρέος της. Το απογοητευτικό ντεμπούτο των κρατικών ναυπηγείων Fincantieri, τον περασμένο Ιούνιο, οδήγησε τον κ. Ρέντσι στην απόφαση να μην προχωρήσει στη δημόσια εγγραφή των ιταλικών ταχυδρομείων Poste Italiane, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.

Τα ναυπηγεία Fincantieri αναγκάστηκαν να μειώσουν στο ένα τρίτο την προσφορά μετοχών λόγω της ασθενικής ζήτησης από διεθνείς επενδυτές. Το χρέος της Ιταλίας ανέρχεται στα 2,1 τρισ. ευρώ. Οπότε η άντληση όσο το δυνατόν περισσότερων κεφαλαίων από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και κάτω από ευνοϊκές συνθήκες είναι βασική προϋπόθεση στην ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Τα σχέδια πώλησης των ιταλικών ταχυδρομείων αποτελούν το επίκεντρο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης Ρέντσι, το οποίο είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το πλέον μεγαλόπνοο που έχει δρομολογηθεί στην Ιταλία από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Απώτερος στόχος της Ιταλίας είναι η άντληση τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ από την πώληση του 40% των μετοχών από την Poste Italiane. Καθυστερήσεις παρατηρούνται, επίσης, στην πώληση του 49% της κρατικής υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Enav και της υπηρεσίας εξαγωγών SACE. Φαίνεται πως οι ξένοι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί ως προς την προοπτική της ιταλικής οικονομίας, της τρίτης μεγαλύτερης στην Ευρωζώνη, μετά την ανακοίνωση στοιχείων που επιβεβαίωσαν την επιστροφή της σε συνθήκες ύφεσης στο διάστημα του δεύτερου τριμήνου του 2014.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times αυτόν τον μήνα, ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε πως μετά την ψυχρή υποδοχή της Fincantieri από τις αγορές δεν πρόκειται να προτρέξει σε ιδιωτικοποιήσεις, αποβλέποντας να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα «σωστά και σοβαρά». «Θα πραγματοποιήσουμε ιδιωτικοποιήσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκομίσουμε κέρδη. Δεν έχω τη δυνατότητα ή την πολυτέλεια να πουλήσω φθηνά. Επιθυμώ να πουληθεί ένα κρατικό περιουσιακό στοιχείο έναντι του σωστού τιμήματος», τόνισε ο κ. Ρέντσι. Την άποψη του κ. Ρέντσι για μετάθεση της πώλησης της Poste Italiane ακόμη και έως το 2016 συμμερίζονται τραπεζικά στελέχη. Υποστηρίζουν πως ο νέος διευθύνων σύμβουλος Φραντσέσκο Τσιάο θα έχει μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για την αναδιάρθρωση των ιταλικών ταχυδρομείων προκειμένου να σημειωθεί μια επιτυχία ανάλογη με τη δημόσια εγγραφή των γερμανικών Deutsche Post και των βρετανικών Royal Mail.

Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν, μάλιστα, πως η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερο βάρος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Οι ακαμψίες στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκονται πίσω από την τρίτη ύφεση από το 2008, σχολιάζουν οικονομικοί αναλυτές. Προς το παρόν, όμως, οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δυσχεραίνουν τον στόχο του υπουργείου Οικονομικών για περικοπές δημοσίων δαπανών κατά 34 δισ. ευρώ έως το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή