Αμεση δράση από ΕΚΤ προεξοφλούν οι αγορές

Αμεση δράση από ΕΚΤ προεξοφλούν οι αγορές

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και χθες η υποχώρηση του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη, με την απόδοση των ομολόγων να βρίσκεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ όλα τα διετή κρατικά ομόλογα του «πυρήνα» της Ευρωζώνης για πρώτη φορά προσφέρουν αρνητική απόδοση. Η άνοδος της τιμής των κρατικών ομολόγων οφείλεται στην πεποίθηση της πλειονότητας των επενδυτών ότι η διακοπή της ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης το β΄ τρίμηνο και το πολύ χαμηλό επίπεδο του πληθωρισμού, που μάλιστα προβλέπεται να μειωθεί στο 0,3% τον Αύγουστο, θα αναγκάσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να καταφύγει σε μαζικές αγορές ομολόγων προκειμένου να ενισχύσει τις αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Τα δεκαετή κρατικά ομόλογα Ιταλίας και Ισπανίας υποχώρησαν χθες σε νέο ιστορικό χαμηλό, καθώς αν η ΕΚΤ προχωρήσει στη λεγόμενη νομισματική χαλάρωση, τότε οι δύο αυτές χώρες θα είναι από τις πλέον ευνοημένες. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε χθες στο 2,419% και των ισπανικών δεκαετών κρατικών ομολόγων στο 2,191%. Η πτώση των αποδόσεων επεκτάθηκε και στα υπόλοιπα κρατικά ομόλογα της λεγόμενης «περιφέρειας», με τα ιρλανδικά δεκαετή ομόλογα να υποχωρούν στο 1,794%, την απόδοση των αντίστοιχων πορτογαλικών να πέφτει στο 3,043% και των ελληνικών δεκαετών ομολόγων στο 5,685%. Η απόδοση των δεκαετών γερμανικών κρατικών ομολόγων έπεσε στο ρεκόρ του 0,94% τη Δευτέρα και χθες βρισκόταν στο 0,944%.

Παράλληλα, σε αρνητικά επίπεδα διαμορφώθηκε χθες η απόδοση των διετών κρατικών ομολόγων του λεγόμενου «πυρήνα», δηλαδή ουσιαστικά οι επενδυτές πληρώνουν τις κυβερνήσεις προκειμένου να έχουν το προνόμιο να αγοράσουν τα ομόλογά τους. Για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα έγινε αρνητική ταυτόχρονα η απόδοση των διετών ομολόγων Φινλανδίας, Βελγίου και Αυστρίας. Η απόδοση των γερμανικών διετών ομολόγων κυμαινόταν χθες στο -0,009%, των φινλανδικών στο -0,010% και των αυστριακών στο -0,002%. Τα ολλανδικά και βελγικά διετή ομόλογα είχαν αρνητική απόδοση ήδη από τη Δευτέρα και χθες η απόδοσή τους κυμαινόταν στο -0,006% για τα πρώτα ενώ η απόδοση των βελγικών προς στιγμήν είχε γίνει θετική. Το ευρώ υποχώρησε μέχρι και το 1,3178 στις ασιατικές αγορές και χθες το βράδυ κυμαινόταν στο 1,3168.

Ιστορικό χαμηλό για ελληνικές αποδόσεις

Νέο ιστορικό χαμηλό κατέγραψαν χθες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μ. Ντράγκι. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες η απόδοση του νέου 3ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,07%, χαμηλότερο σημείο από την έκδοσή του κατά την οποία το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,5%. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι στελέχη του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται στο Λονδίνο, πυροδότησε αρχικά σενάρια για πιθανή νέα έκδοση ομολόγων άμεσα, σε μία προσπάθεια να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα το καλό κλίμα στις αγορές. Αλλωστε, το οικονομικό επιτελείο έχει δηλώσει πως θα επιδιώξει να εκδώσει φέτος κι άλλο ομόλογο, αλλά έχει τοποθετήσει χρονικά την κίνηση αυτή για τον Νοέμβριο.

Στο πλαίσιο αυτό, αρμόδια στελέχη του υπουργείου διαβεβαίωναν και χθες πως το χρονοδιάγραμμα δεν έχει αλλάξει και η Ελλάδα δεν προτίθεται αυτή τη στιγμή να προχωρήσει σε νέα ομολογιακή έκδοση. Προς το παρόν, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για την επανέκδοση των νέων 3ετών και 5ετών ομολόγων, με στόχο να γίνει ανταλλαγή τους με έντοκα γραμμάτια που ήδη υπάρχουν στην αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή