«Απολύτως επιτυχή τα προγράμματα σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία»

«Απολύτως επιτυχή τα προγράμματα σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα προγράμματα οικονομικής διάσωσης σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία αποτελούν ιστορία επιτυχίας, διότι σε αυτές τις χώρες έχει επιτευχθεί τεράστια πρόοδος, υποστήριξε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Passauer Neue Presse.

Ο εκ των βασικών αρχιτεκτόνων των οικονομικών διασώσεων και παραδοσιακά από τους σκληρότερους επικριτές των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου υποστήριξε πως η ευρωπαϊκή πολιτική υπερασπίστηκε επιτυχώς το ευρώ και ότι οι χώρες που δέχτηκαν την οικονομική διάσωση με αντάλλαγμα την εφαρμογή σκληρών προγραμμάτων δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων πλέον αντιμετωπίζονται από τον ΟΟΣΑ ως πρωτοπόροι στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση απ’ ό,τι πίστευε κανείς μέχρι πρότινος», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι ελάχιστος λόγος γίνεται πλέον και για τα προβλήματα της Κύπρου.

Αναμφίβολα, εάν εξετάσει κανείς τις όντως θετικές αξιολογήσεις του ΟΟΣΑ για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στις χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα οικονομικής προσαρμογής θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για «ιστορία επιτυχίας». Αν όμως εξετάσει και το ύψος της ανεργίας ή του ΑΕΠ και την εξέλιξή τους τα τελευταία χρόνια, σίγουρα κάποιος οφείλει να είναι λιγότερο ενθουσιώδης, διότι τα προγράμματα είχαν και πολύ σημαντικό παράπλευρο κόστος.

Παράλληλα ο κ. Σόιμπλε έσπευσε να εκτιμήσει ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης, ότι δηλαδή η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στην ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω φοροελαφρύνσεων κτλ. Τα σχόλια του κ. Ντράγκι την περασμένη Παρασκευή ερμηνεύτηκαν ευρέως ως ελαφρά μετατόπιση της ΕΚΤ από την άτεγκτη εφαρμογή λιτότητας σε πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, πάντοτε όμως εντός των ορίων που ορίζουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες, για παράδειγμα το όριο δημοσιονομικού ελλείμματος 3% του ΑΕΠ. «Γνωρίζω πολύ καλά τον Μάριο Ντράγκι, νομίζω ότι παρερμηνεύτηκαν (οι δηλώσεις του)», είπε ο Σόιμπλε, ο οποίος βεβαίως πρόσθεσε ότι σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Εν τω μεταξύ, η Deutsche Bank σε ανάλυσή της προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα επισπεύσει την ανακοίνωση αγοράς περιουσιακών στοιχείων σε μεγάλη κλίμακα, αλλά ότι η λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση δεν θα είναι του είδους που ακολούθησαν οι ΗΠΑ, αλλά θα αφορά τιτλοποιημένα ενυπόθηκα δάνεια (ABS). Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η ανακοπή τής ούτως ή άλλως αναιμικής ανάκαμψης το β΄ τρίμηνο του 2014, το πολύ χαμηλότερο από τον στόχο επίπεδο του πληθωρισμού και ενδεχόμενη περαιτέρω μείωσή του εξαιτίας του εμπορικού πολέμου με τη Ρωσία και ο περιορισμός των προσδοκιών για το επίπεδο στο οποίο θα κυμανθεί μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός, θα αναγκάσουν την ΕΚΤ να υιοθετήσει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης στις αρχές του 2015.

Οι αναλυτές της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας προβλέπουν ότι η ΕΚΤ ανακοινώνοντας την ποσοτική χαλάρωση δεν θ’ αποκλείσει την αγορά κρατικών ομολόγων, όπως έκαναν ΗΠΑ, Βρετανία και Ιαπωνία, ωστόσο θα την αφήσει ως ύστατη επιλογή επειδή προκαλεί πολιτικές, νομικές και τεχνικές δυσκολίες. Τα τιτλοποιημένα δάνεια που θα μπορούσε να αγοράσει η ΕΚΤ ενδεχομένως να είναι συνολικού ύψους 500 δισ. ευρώ, εκτιμούν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή