Οργή αποφοίτων για τις αμοιβές στο Harvard

Οργή αποφοίτων για τις αμοιβές στο Harvard

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο των αποφοίτων του βρίσκεται και πάλι το έγκριτο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ λόγω των υπέρογκων αμοιβών των διευθυντών – διαχειριστών του κληροδοτήματός του (Harvard Management), το οποίο συγκροτείται από δωρεές αποφοίτων. Η αντιπαράθεση χρονολογείται από το 2003, όταν αποκαλύφθηκε ότι τα πιο καλοπληρωμένα στελέχη του κληροδοτήματος έλαβαν 100 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση, εξοργίζοντας αποφοίτους, που απείλησαν με διακοπή των δωρεών τους.

Ειδικότερα, την τριετία 2010-2013 υπερδιπλασιάστηκαν οι μισθοί, τα μπόνους και τα επιδόματα στη Harvard Management, η οποία διαχειρίζεται το κληροδότημα των 32,7 δισ. δολαρίων και προβαίνει σε επενδύσεις. Το 2013 καταβλήθηκαν 132,8 εκατ. δολάρια σε αμοιβές εν συγκρίσει με τα 63,5 εκατ. δολάρια το 2010. Το δε 2012 η Harvard Management απασχολούσε 324 άτομα, δηλαδή ο αριθμός τους ήταν αυξημένος 19% από το 2009.

Εννέα απόφοιτοι του ακαδημαϊκού έτους 1969 απηύθυναν επιστολή στον πρόεδρο του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Ντριού Φάουστ. «Εχουμε εκπλαγεί από όσα ανακαλύψαμε», επισημαίνουν σε αυτήν. Ο ρυθμός αύξησης των αποδοχών είναι πολύ ταχύτερος από τον αντίστοιχο του κληροδοτήματος, ο οποίος ακόμα πόρρω απέχει από το να προσεγγίσει τα επίπεδά του τα προ κρίσης». Υπενθυμίζεται πως το αμερικανικό πανεπιστήμιο, ένα από τα κορυφαία σε διεθνή κατάταξη, διαχειρίζεται το μεγαλύτερο κληροδότημα του είδους. Εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης την περίοδο 2007-2009 η Harvard Management υπέστη ζημίες 27% στις επενδύσεις της και ακόμα δεν έχει ανακάμψει. Η αξία του κληροδοτήματος μειώθηκε από τα επίπεδα ρεκόρ των 36,9 δισ. δολαρίων το 2008 στα 26 δισ. δολάρια το οικονομικό έτος με λήξη στις 30 Ιουνίου 2009. Το παρελθόν έτος είχε αύξηση κερδών από τις επενδύσεις του σε ποσοστό 11,3%, ενώ το υπερσκέλισαν τα αντίστοιχα κληροδοτήματα των πανεπιστημίων της Πενσιλβάνιας και του Γέιλ με 14,4% και 12,5% αντίστοιχα.

«Είναι μοναδικό το μοντέλο της Ηarvard Management και έχει εξοικονομήσει στο πανεπιστήμιο άνω του 1,5 δισ. δολαρίων στις δαπάνες διαχείρισης εν συγκρίσει με το τι θα είχε κοστίσει ένα μοντέλο εξωτερικής διαχείρισης», επισημαίνει, πάντως εκπρόσωπος του Χάρβαρντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή