Οι πλειστηριασμοί ακινήτων κρίνουν την επόμενη δόση στην Κύπρο

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων κρίνουν την επόμενη δόση στην Κύπρο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κυπριακών πολιτικών κομμάτων επιδίδεται ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης στην προσπάθειά του να υπάρξει συμφωνία επί του σχεδίου νόμου για την εκποίηση κατοικιών. Η ψήφιση του σχεδίου νόμου θα πρέπει να γίνει εντός των επόμενων τεσσάρων ημερών και στην περίπτωση που ο κ. Αναστασιάδης δεν εξασφαλίσει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε υπάρχει ο κίνδυνος η Κύπρος να μην πάρει την επόμενη δόση του δανείου από την τρόικα.

Κύκλος συναντήσεων

Μπροστά σε αυτή την απειλή ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλο και τον αρχηγό του Ευρωπαϊκού Κόμματος κ. Δημήτρη Συλλούρη. Σήμερα θα γίνει η συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Ομήρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών συναντήσεων, ο κ. Αναστασιάδης εκτίμησε ότι υπάρχει περιθώριο ώστε να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ των κομμάτων. Ο κ. Αναστασιάδης θεωρεί ότι οι αλλαγές που προτείνουν τα υπόλοιπα κόμματα στο σχέδιο νόμου για την εκποίηση κατοικιών θα πρέπει να είναι αποδεκτές και από την τρόικα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν ότι θα πρέπει να προστατευθούν από εκποίηση της κατοικίας τους οι μικροί δανειολήπτες και κυρίως η πρώτη κατοικία και οι κτιριακές εγκαταστάσεις μικρών επιχειρήσεων, ωστόσο υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Νικόλας Παπαδόπουλος μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο δήλωσε ότι του μετέφερε και του εξήγησε τις προτάσεις του κόμματός του και ότι ζήτησε ν’ αποκατασταθεί η ισορροπία στη σχέση μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών και χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση με τον κ. Αναστασιάδη. Παράλληλα ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε να σταματήσει η καταστροφική, όπως τη χαρακτήρισε, κινδυνολογία για το τραπεζικό σύστημα της χώρας και κάλεσε την πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας να παρέμβει. Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρεται στις ανακοινώσεις του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας και του Συμβουλίου Δημοσίων Οικονομικών ότι αν δεν ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για τις εκποιήσεις κατοικιών, τότε είναι πιθανό ν’ αυξηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών που θα προσδιοριστούν κατά τη διάρκεια των τεστ αντοχής που αναμένεται ν’ ανακοινωθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Στις εν λόγω ανακοινώσεις υπήρχαν υπονοούμενα περί νέου «κουρέματος» των καταθέσεων ή νέων μειώσεων των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να εξασφαλιστούν χρήματα για την ενίσχυση των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι η κρίση με το σχέδιο νόμου περί εκποιήσεων κατοικιών κλιμακώθηκε μετά την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ να καταψηφίσει το σχέδιο νόμου ως έχει σήμερα. Η συναίνεση του ΔΗΚΟ, το οποίο καταλαμβάνει οκτώ έδρες στο κυπριακό κοινοβούλιο είναι καθοριστικής σημασίας για την υπερψήφιση του σχεδίου νόμου. Οι βουλευτές του ΔΗΚΟ δεν θεωρούν ότι αρκεί ν’ αναβληθεί μέχρι τις αρχές του 2015 η εφαρμογή του νόμου περί εκποιήσεων κατοικιών, αλλά ότι ο νόμος δεν θα πρέπει να ισχύσει καθόλου αν προηγουμένως δεν εξασφαλιστεί με άλλο νόμο ότι θα προστατεύεται από κατάσχεση η πρώτη κατοικία των δανειοληπτών. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη υποστηρίζει ότι το σχέδιο νόμου που έχει φέρει προς ψήφιση στη βουλή παρέχει προστασία στους δανειολήπτες και ότι δεν είναι αναγκαία η ψήφιση δεύτερου σχεδίου νόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή