Εκτακτη σύνοδο κορυφής με θέμα την ανάπτυξη ζητεί ο Φρανσουά Ολάντ

Εκτακτη σύνοδο κορυφής με θέμα την ανάπτυξη ζητεί ο Φρανσουά Ολάντ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοσιονομική χαλάρωση και έμφαση στην ανάπτυξη ζητεί από τις Βρυξέλλες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Τρία 24ωρα πριν, εκδίωξε από την κυβέρνησή του τον «αντάρτη» υπουργό Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ, ο οποίος είχε ταχθεί εκ βάθρων κατά της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της λιτότητας. Τηρώντας αποστάσεις μεταξύ του πρώην και του νυν υπουργού Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εκφράζει τη σοσιαλφιλελεύθερη προσέγγιση της οικονομίας, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να δοθεί βάρος στην ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την ίδια στιγμή ο νέος υπουργός Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν, έκανε λόγο για υπέρβαση του 35ώρου, εάν αυτό βοηθά τις εταιρείες και την παραγωγικότητα.

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας ομιλίας του στους Γάλλους πρέσβεις, που συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε: «Ζητώ ειδική σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης, στην οποία να συζητηθούν μέτρα για την ανάπτυξη, καθώς και ανάσχεση του ρυθμού μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων». Χωρίς να κρύβει την ανησυχία του, ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε πως «η Ευρώπη απειλείται από μακροχρόνια και πιθανώς ατέρμονη στασιμότητα, εάν οι ηγέτες της μείνουμε άπραγοι». Οι πολύ ειδικές συνθήκες της οικονομίας της Ευρωζώνης με την παραπαίουσα ανάπτυξη και τη διογκούμενη ανεργία απαιτούν την προσαρμογή των δημοσιονομικών πολιτικών. «Αυτή η προσαρμογή είναι απολύτως αναγκαία, για να επανέλθει στην ανάπτυξη η Ευρώπη και να μπορέσει να μειώσει την ανεργία», πρόσθεσε ο κ. Ολάντ.

Θα πρέπει να αναφερθεί στο σημείο αυτό πως η παρατεταμένη αδυναμία της Γαλλίας να εκπληρώσει τους στόχους μείωσης του ελλείμματός της εντός του συμπεφωνημένου χρονοδιαγράμματος έχει δημιουργήσει εντάσεις με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Της έχει δοθεί μία παράταση έως το 2015 και φέτος τον Απρίλιο είχε ζητήσει και άλλη μία, χωρίς ανταπόκριση. Σήμερα η Γαλλία επαναφέρει εμμέσως το αίτημά της. Κατά τον Φρανσουά Ολάντ, στην ειδική σύνοδο για την ανάπτυξη, την οποία ζήτησε από τους ομολόγους του, θα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες των ευρωπαϊκών κανόνων για άμβλυνση των δημοσιονομικών στόχων. Βέβαια, έσπευσε να διασαφηνίσει πως δεν ασπάζεται τη ριζοσπαστική θέση του Αρνό Μοντεμπούρ, η μείωση του ελλείμματος να παύσει να θεωρείται ύψιστη προτεραιότητα στην Ευρωζώνη.

Μεταρρυθμίσεις

Αναφερόμενος ο Γάλλος πρόεδρος στον τελευταίο ανασχηματισμό, τόνισε πόσο προσηλωμένα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι τα κυβερνητικά στελέχη. «Ωστόσο, χρειάζεται και η ευρύτερη κινητοποίηση της Ευρώπης, η οποία δεν μπορεί να αρκείται μόνο στα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ», τόνισε. Από πλευράς του στην πρώτη του συνέντευξη ως υπουργός Οικονομίας, ο Εμανουέλ Μακρόν έθιξε ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο στη Γαλλία: την εβδομάδα των 35 ωρών εργασίας. Μιλώντας αποκλειστικά στο περιοδικό Le Point, ανέφερε πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν την ελευθερία κινήσεων ώστε, εάν το κρίνουν απαραίτητο, να αυξήσουν το ωράριο.

«Ισως να μπορούσε να αντικατασταθεί το 35ωρο, εάν συγκατένευαν συνδικάτα και εργαζόμενοι», δήλωσε ο 37χρονος υπουργός. Επιπλέον, όπως διευκρίνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, τέτοιες πρωτοβουλίες θα βοηθήσουν τη Γαλλία να απεγκλωβιστεί από την παγίδα, όπου τα δικαιώματα των εργαζομένων εκλαμβάνονται ως εμπόδιο για όσους δεν έχουν δουλειά. Υπενθυμίζεται πως η εβδομάδα των 35 ωρών είχε προταθεί και ψηφισθεί από κυβέρνηση Σοσιαλιστών το 2000. Εκτοτε έχει βρεθεί στο στόχαστρο πολλών επικρίσεων τόσο από τη διεθνή κοινότητα όσο και από τον κόσμο των επιχειρήσεων στη Γαλλία. Ο πρώην επικεφαλής του ΠΟΕ, Πασκάλ Λαμί, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα συνδικάτα να συζητήσουν αύξηση ωρών, εάν, όμως, και οι επιχειρήσεις δεσμευθούν να επενδύσουν περισσότερα στη Γαλλία. Κατά την άποψη του νέου υπουργού Οικονομίας, Βιομηχανίας και Στατιστικής, η Γαλλία έχει δύο σοβαρά και ενδημικά προβλήματα: την παραγωγικότητά της, η οποία φθίνει, και το δημοσιονομικό της έλλειμμα. «Γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να δοθεί μία απάντηση, η οποία θα είναι η αποδέσμευση των δυνάμεων για τη δημιουργία οικονομικής δραστηριότητας», τόνισε, εν κατακλείδι, ο κ. Μακρόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή