Ανω του 60% του πληθυσμού της Κίνας θα ζει σε πόλεις το 2030

Ανω του 60% του πληθυσμού της Κίνας θα ζει σε πόλεις το 2030

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταδιακή ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης των Ταχέως Αναπτυσσόμενων Αγορών (ΤΑΑ) που ξεπερνά το 4,5% αναμένεται για το 2015. Η πρόβλεψη αυτή περιλαμβάνεται στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση Rapid-Growth Markets Forecast (RGMF) της ΕΥ, η οποία καλύπτει 25 αγορές των οποίων η συμμετοχή στην παγκόσμια οικονομία και οι ευκαιρίες που προσφέρουν στις μεγάλες επιχειρήσεις αυξάνονται διαρκώς.

Οι ΤΑΑ έχουν σχετικά ανακάμψει από την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και στις αρχές του 2014 και χάρη στον ταχέως αυξανόμενο πληθυσμό, τις υψηλές επενδύσεις και την ταχεία υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται μεσοπρόθεσμα με ταχείς ρυθμούς. Η πολιτική αναταραχή στην Ουκρανία επιδρά αρνητικά στις προοπτικές ανάπτυξης για την αναδυόμενη Ευρώπη. Επιπλέον, η αστάθεια στο Ιράκ προκαλεί γεωπολιτικούς κινδύνους και ασκεί πίεση στις τιμές του πετρελαίου.

Από την άλλη πλευρά, η αστικοποίηση και οι νέες τεχνολογίες ενισχύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές. Σύμφωνα με την έκθεση, το ΑΕΠ των 150 μεγαλύτερων πόλεων της Κίνας θα τριπλασιαστεί από 8 τρισ. δολάρια σήμερα, στα 25 τρισ. δολάρια μέχρι το 2030. Το σχέδιο αστικής ανάπτυξης της Κίνας, που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο από την κυβέρνηση, τοποθετεί τον αστό καταναλωτή στο επίκεντρο της ανάπτυξής της, θέτοντας φιλόδοξους στόχους για τη βελτίωση των σιδηροδρομικών υποδομών, τη μείωση των εκπομπών CO2 και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των πόλεων για την επόμενη γενιά. Η ταχύτερη χρήση των πράσινων τεχνολογιών στην Κίνα θα μπορούσε να αυξήσει τον μέσο ρυθμό ανάπτυξής της κατά 0,7% ετησίως κατά την περίοδο 2025-2030.

Ο αριθμός των νοικοκυριών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια μέχρι το 2030 στην Αφρική και τη Νότια Ασία. Η αύξηση αυτή θα βοηθήσει στη δημιουργία σημαντικών αγορών.

Εκτιμάται ότι έως το 2030, στην Κίνα, την Ινδονησία, τη Νιγηρία και την Γκάνα πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού θα ζουν σε πόλεις, με τον πληθυσμό του Λάγκος να έχει αυξηθεί κατά 13 εκατομμύρια. Μέχρι τότε, το 40% των 50 μεγαλύτερων πόλεων στον κόσμο (με βάση το ΑΕΠ σε συγκρίσιμες τιμές) θα βρίσκονται στην Κίνα. Εκτός της Κίνας, η Τζακάρτα, η Κωνσταντινούπολη και το Σάο Πάολο θα περιλαμβάνονται μεταξύ των 20 κορυφαίων πόλεων στον κόσμο με βάση το ΑΕΠ.

Στη Λατινική Αμερική, υπολογίζεται ότι το ΑΕΠ της Πόλης του Μεξικού θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 60% μεταξύ 2013 και 2030, ταχύτερα από πολλές ευρωπαϊκές και ιαπωνικές πόλεις. Οι μεταρρυθμίσεις της πράσινης οικονομίας, τις οποίες αναμένεται να προωθήσει σύντομα η κυβέρνηση του Μεξικού, θα συμβάλουν άμεσα σε αυτό. Η έκθεση εκτιμά πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα ενισχύσουν μεσοπρόθεσμα την ανάπτυξη κατά 4% ετησίως. Εκτιμάται επίσης ότι η Curitiba, η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, θα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις της χώρας κατά την επόμενη 10ετία.

Θα υπάρξουν επιπλέον τεράστιες ενδοτομεακές αλλαγές στις πόλεις των ΤΑΑ. Η βιομηχανική παραγωγή θα επεκταθεί σε όσες πόλεις διαθέτουν χώρο για να αναπτυχθούν, ενώ οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες θα αναπτυχθούν σε πόλεις όπως το Πεκίνο, η Βομβάη και το Λάγκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή