Παράταση στο Παρίσι δίνει το Βερολίνο για μείωση ελλείμματος

Παράταση στο Παρίσι δίνει το Βερολίνο για μείωση ελλείμματος

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει τα στραβά μάτια και να δώσει περισσότερο χρόνο στη Γαλλία, ώστε αυτή να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% σε αντάλλαγμα για τη δέσμευση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι θα πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που η Κομισιόν και η Γερμανία τον πιέζουν τα δύο τελευταία χρόνια να εφαρμόσει, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Με την κρίση στην Ουκρανία να κλιμακώνεται και τον εμπορικό πόλεμο με τη Ρωσία να πλήττει τη γερμανική οικονομία, το Βερολίνο φαίνεται ότι δεν επιθυμεί οξεία αντιπαράθεση με το Παρίσι για το γαλλικό δημοσιονομικό έλλειμμα και κυρίως δεν θα ήθελε να δει να μειώνεται περισσότερο η ζήτηση των Γάλλων για γερμανικά προϊόντα. Επιπλέον ο ανασχηματισμός στον οποίο προχώρησε στις αρχές της εβδομάδας ο κ. Ολάντ απομακρύνοντας υπουργούς από τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος επιτρέπει στην κ. Μέρκελ να ελπίζει ότι αυτή τη φορά ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να εφαρμόσει τις μειώσεις δαπανών και τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει τους προηγούμενους μήνες. Συνεπώς διαμορφώνεται το κλίμα ώστε η γερμανική κυβέρνηση να συναινέσει στη χορήγηση περισσότερου χρόνου στη Γαλλία ώστε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ με αντάλλαγμα μία ακόμη δέσμευση του κ. Ολάντ να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. «Εχουμε ζωτικό συμφέρον, είτε είμαστε Σοσιαλδημοκράτες είτε Χριστιανοδημοκράτες, η Γαλλία να σταθεί στα πόδια της», λέει στο πρακτορείο Reuters ο κ. Κάρστεν Σνάιντερ, υψηλόβαθμο μέλος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών.

«Μπορώ απλώς να ελπίσω ότι ο (Γάλλος πρωθυπουργός) Βαλς θα έχει υποστήριξη προκειμένου να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να υποστηρίξουμε τη Γαλλία ώστε να παραμείνει σταθερή», συμπλήρωσε ο κ. Σνάιντερ. Ο κ. Νόρμπερτ Μπάρτλε, ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών στην κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ, δήλωσε στο Reuters ότι η Γαλλία παραμένει ο «μεγαλύτερος πονοκέφαλος» της Γερμανίας, ωστόσο υπονόησε ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να παραχωρήσει μία ακόμη παράταση «υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πει σαφώς τι περιμένει από τη Γαλλία». Φαίνεται λοιπόν πως Γερμανία και Γαλλία οδηγούνται σε αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό στο θέμα της τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων, με τη Γαλλία να κερδίζει χρόνο δίνοντας υποσχέσεις και τη Γερμανία να κάνει πως πιστεύει τον Ολάντ με αντάλλαγμα περισσότερες πωλήσεις στη Γαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή