Η νευρικότητα επέστρεψε στις αγορές

Η νευρικότητα επέστρεψε στις αγορές

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, με τον πρωθυπουργό Πέτρο Ποροσένκο να ακυρώνει τη χθεσινή επίσκεψή του στην Τουρκία, αλλά και ο φόβος μήπως έχουν υπερεκτιμηθεί τα σενάρια μιας δυναμικής παρέμβασης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ώθησαν τους επενδυτές σε καταφύγια. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων οδηγήθηκαν σε νέο χαμηλό ρεκόρ. Αντίθετα, οι αποδόσεις των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο, μετά τη διαρκή υποχώρηση που κατέγραφαν την τελευταία εβδομάδα. Το γιεν, ένα ακόμη διαχρονικό επενδυτικό καταφύγιο, ενισχύθηκε έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Το ρούβλι, αντίθετα, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου, ενώ οι αποδόσεις στα 10ετή ρωσικά ομόλογα εκτοξεύθηκαν στα υψηλό εξαμήνου. Παρομοίως, άνοδος στο υψηλό τετραμήνου καταγράφηκε στις αποδόσεις των ουκρανικών ομολόγων. Στο «κόκκινο» οδηγήθηκαν, επίσης, οι ισοτιμίες και τα χρηματιστήρια στις υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης καθώς οι αγορές ζύγιζαν τις επιπτώσεις ενός νέου «κεφαλαίου» στην ουκρανική κρίση. Τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν ενισχυθεί οι ελπίδες για μια επίλυση της κρίσης που έχει ήδη οδηγήσει στην απώλεια 2.000 ανθρώπων, αλλά χθες οι συγκρούσεις αναζωπυρώθηκαν στην Ανατολική Ουκρανία.

Τα χθεσινά σενάρια για μια ηπιότερη αντίδραση της ΕΚΤ στην καταπολέμηση του αποπληθωρισμού, χωρίς την υιοθέτηση μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης, μαζί με τη δημοσιοποίηση στοιχείων που έδειξαν πτώση των τιμών στην ισπανική οικονομία, επανέφεραν τις αμφιβολίες για την πορεία των οικονομιών στον ευρωπαϊκό Νότο. Συν τοις άλλοις, επηρεάζεται το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωζώνη, από την ουκρανική κρίση. Η προσοχή των αγορών είναι στραμμένη σήμερα στην ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Εκτιμάται πως θα έχει κυμανθεί στο 0,3%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg. Χθες, δημοσιοποιήθηκε πτώση των τιμών κατά 0,5% τον Αύγουστο στην Ισπανία και άνοδος 0,8% στη Γερμανία.

Οι αποδόσεις στα 10ετή γερμανικά ομόλογα υποχώρησαν χθες στο ιστορικό χαμηλό του 0,866%. Ακολούθησαν οι αποδόσεις των γαλλικών και των βελγικών που διολίσθησαν στο 1,217% και 1,184%, επίσης σε ιστορικά χαμηλά.

Απότομη αλλαγή κλίματος

Λίγο πριν καταλαγιάσουν οι προσδοκίες για την εφαρμογή μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ο δείκτης Global Broad Market Sovereign Plus Index της Bank of America Merrill Lynch κυμαινόταν μόλις 50 μονάδες βάσης από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα, βάσει των δεδομένων της τράπεζας από το 1996. Ο προαναφερόμενος δείκτης είχε φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα αφού οι αγορές προσδοκούσαν σε μια δυναμική παρέμβαση από την ΕΚΤ για να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό. Χθες, ωστόσο, επικράτησε σκεπτικισμός ως προς αυτήν την πιθανότητα, με τους επενδυτές να επιστρέφουν στα καταφύγια.

Η αλλαγή πορείας των επενδυτών οδήγησε χθες το ελβετικό φράγκο έναντι του ευρώ στα υψηλό των τελευταίων 20 μηνών παρά το πλαφόν που έχει επιβάλει η Τράπεζα της Ελβετίας. Το ευρώ υποχώρησε στα 1,2049 ελβ. φράγκα, προσεγγίζοντας το πλαφόν των 1,20 ελβ. φρ. και ενισχύοντας έτσι τα σενάρια για νέα παρέμβαση από την ελβετική κεντρική τράπεζα. Το ευρώ υποχώρησε χθες στο χαμηλό δεκαπενθημέρου έναντι της στερλίνας λόγω του γενικότερου κλίματος ανασφάλειας για την πορεία της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή