Πληρώνοντας φοιτητικό δάνειο στην ηλικία των 65

Πληρώνοντας φοιτητικό δάνειο στην ηλικία των 65

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιούνιο ο Ερικ Μερκλέιν εξεπλάγη όταν η επιταγή των κοινωνικών του επιδομάτων έφθασε μειωμένη κατά 300 δολάρια. Επρεπε να φθάσει τα 67 του χρόνια για να ενημερωθεί πως ακόμα εκκρεμούσε το παλιό του σπουδαστικό δάνειο, το οποίο έλαβε πριν από σαράντα χρόνια για να παρακολουθήσει το Πανεπιστήμιο του Νότιου Ιλινόι. Πίστευε πως πλέον είχε αποπληρωθεί από τη γιαγιά του, αφότου αποφοίτησε τη δεκαετία του 1970. Οταν ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να μάθει τι συμβαίνει, πληροφορήθηκε με μεγάλη του έκπληξη ότι οι κρατήσεις στη σύνταξή του γίνονται για το φοιτητικό του δάνειο. Ο Eρικ Μερκλέιν ανήκει στα 2 εκατομμύρια και πλέον των Αμερικανών οι οποίοι σε ηλικία 60 ετών και πλέον έχουν ακόμα εκκρεμή σπουδαστικά δάνεια. Το 2005 ανέρχονταν σε 700.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed Νέας Υόρκης (Ομοσπονδιακή Τράπεζα ΗΠΑ, παράρτημα Ν. Υόρκης). Οι οφειλές τους είτε προέρχονται από παλιά δικά τους δάνεια είτε από νεότερα δάνεια που λαμβάνουν για να επανέλθουν στο σχολείο είτε από δάνεια για σπουδές των παιδιών τους. Συνολικά η ομάδα αυτών των ανθρώπων χρωστάει 43 δισ. δολάρια, δηλαδή πενταπλάσια από όσα το 2005. Ο μέσος όρος ενός δανείου έχει και αυτός αυξηθεί περισσότερο από 60% από το 2005 και μέχρι σήμερα, σχεδόν στις 20.000 δολάρια ανά οφειλέτη 60 ετών και άνω.

Το κράτος έχει τη δυνατότητα να παρακρατεί μέρος του μισθού ή των κοινωνικών επιδομάτων όσων διέκοψαν την αποπληρωμή των προαναφερθέντων δανείων ή ακόμα και να μη χορηγεί φοροαπαλλαγές. Οι οφειλέτες μπορούν να αναδιαπραγματευθούν με το Δημόσιο ένα σχέδιο αποπληρωμής. Λόγου χάριν, στην περίπτωση του κ. Μερκλέιν, το δάνειό του από 3.750 δολάρια έχει φθάσει λόγω καθυστερήσεων και τόκων τις 21.118 δολάρια. Θα μπορούσε να συμφωνήσει με το Δημόσιο σε ένα σχήμα εθελοντικής αποπληρωμής, ώστε να αποφύγει τη μείωση των μηνιαίων επιδομάτων του.

Την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο φέτος το κράτος στις ΗΠΑ παρακράτησε χρήματα από κοινωνικά επιδόματα 140.000 παραληπτών, ενώ πριν από δέκα χρόνια μόλις στο ένα τρίτο του αριθμού των παραληπτών εφαρμοζόταν το μέτρο αυτό. Ερευνητές στο πεδίο των φοιτητικών δανείων ανησυχούν μήπως οι βουλευτές δεν αντιλαμβάνονται πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα αυτό για τους ηλικιωμένους οφειλέτες. «Η πρόκληση έγκειται στο να κάνεις τους ανθρώπους να αντιληφθούν πως τα σπουδαστικά δάνεια εκτείνονται πέραν των νεαρών ηλικιών», παρατηρεί η Δημοκρατική γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή