Σε ύφεση και επισήμως η ιταλική οικονομία

Σε ύφεση και επισήμως η ιταλική οικονομία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συρρικνώθηκε με ρυθμό 0,2% το ΑΕΠ της Ιταλίας το δεύτερο τρίμηνο του 2014 σε σύγκριση με το πρώτο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο Ιstat. Ιταλικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι πλέον και επίσημα η ιταλική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Το Istat προβλέπει ότι, αν δεν υπάρξουν αξιοσημείωτες μεταβολές, στο τέλος του έτους το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 0,2%.

«Η οικονομική κατάσταση είναι δραματική. Χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο για τη χώρα, πρέπει να αποφασίσουμε –μια για πάντα– τι προφίλ επιθυμούμε να αποκτήσουμε, σε τι ακριβώς στοχεύουμε», σχολίασε ο Τζόρτζο Σκουίντσι, πρόεδρος της Ενωσης Βιομηχάνων της Ιταλίας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των βιομηχάνων, «οι επιχειρήσεις της χώρας πρέπει να μπουν και πάλι σε παραγωγική τροχιά, διότι χωρίς τις επιχειρήσεις δεν μπορεί να κάνει το απαραίτητο άλμα ούτε η οικονομία αλλά ούτε και η κοινωνία».

Η Ιταλία είναι πλέον αντιμέτωπη με αποπληθωρισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε επίσης χθες στη δημοσιότητα το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο: Kατά τα (όχι ακόμη οριστικά) στοιχεία του Αυγούστου, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» στην έκδοσή της στο Διαδίκτυο η Ιταλία είχε να βρεθεί αντιμέτωπη με το φαινόμενο του αποπληθωρισμού από το 1959.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η κατάσταση στο μέτωπο της απασχόλησης επιδεινώνεται συνεχώς. Το Istat ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε κατά 0,3% στο 12,6%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση φθάνει το 0,5%. Στους νέους 15-24 ετών η κατάσταση είναι εφιαλτική, καθώς η ανεργία διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο 42,9%, κάτι που σημαίνει ότι 700.000 νέοι δεν έχουν δουλειά. Σε μηνιαία βάση το ποσοστό της ανεργίας των νέων μειώθηκε 0,8%, αλλά ετησίως παρουσιάζει αύξηση του 2,9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή