Εντείνεται η πίεση προς την ΕΚΤ για τύπωμα φρέσκου χρήματος

Εντείνεται η πίεση προς την ΕΚΤ για τύπωμα φρέσκου χρήματος

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξαφνικά το αίτημα της χαλάρωσης της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, νομισματικής και δημοσιονομικής, επανέρχεται δριμύτερο. Δεν είναι παράλογο, αφού η αναιμική ανάκαμψη της Ευρωζώνης σταμάτησε τελείως το β΄ τρίμηνο του 2014 και καθώς ο πληθωρισμός υποχώρησε εκ νέου τον Αύγουστο στο 0,3% η οικονομία βρίσκεται στο χείλος του αποπληθωρισμού. Πέρα από το χείλος της ύφεσης και του αποπληθωρισμού μπορεί κάλλιστα να την σπρώξει ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου με τη Ρωσία που ακόμη δεν έχουν γίνει πλήρως αισθητές. Ας δούμε πώς διαμορφώνονται τα μέτωπα της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, ποιοι είναι οι στόχοι των βασικών παικτών και τ’ ανταλλάγματα που ζητούν για να προβούν σε παραχωρήσεις.

– Πώς διαμορφώνεται το μέτωπο στη νομισματική πολιτική και τι περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίαση της Πέμπτης;

– Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι δέχεται όλο και περισσότερες πιέσεις να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης. Οι πιέσεις δεν προέρχονται μόνο από τη Γαλλία και την Ιταλία που ζητούν ασθενέστερο ευρώ, αλλά και από τα ίδια τα γεγονότα αφού ο πληθωρισμός τον Αύγουστο διαμορφώθηκε μόλις στο 0,3%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών και πολύ μακριά από τον στόχο του 2%. Ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τις αρνητικές επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου με τη Ρωσία θα μπορούσε να σπρώξει την Ευρωζώνη στην ύφεση και στον αποπληθωρισμό. Ωστόσο, στη συνεδρίαση της Πέμπτης δεν αναμένεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα πάρει νέα μέτρα όπως μείωση των επιτοκίων δανεισμού, αφού οι κεντρικοί τραπεζίτες θέλουν να δουν πρώτα πώς θα επιδράσουν στην οικονομία τα νέα στοχευμένα δάνεια που θα χορηγήσει σε δύο δόσεις τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.

– Θα προχωρήσει η ΕΚΤ στο τύπωμα νέου χρήματος ώστε να ενισχύσει την οικονομία και τον πληθωρισμό και πότε;

– Η προοπτική για υιοθέτηση της λεγόμενης ποσοτικής χαλάρωσης όλο και ενισχύεται, ωστόσο οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να κάνει το μεγάλο βήμα πριν από τις αρχές του 2015. Ενδεχόμενη απότομη υποχώρηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες ή ένα εξωγενές σοκ όπως η οξεία κλιμάκωση της κρίσης με τη Ρωσία θα μπορούσαν να επισπεύσουν τις εξελίξεις. Η πλειοψηφία των αναλυτών προβλέπει ότι η ΕΚΤ αν και όταν υιοθετήσει την ποσοτική χαλάρωση δεν θα προχωρήσει σε μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων, αλλά σε αγορές τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και του δανεισμού στην αγορά.

– Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στο δημοσιονομικό μέτωπο;

– Γαλλία και Ιταλία πιέζουν όλο και πιο πολύ ώστε να εφαρμοστούν με περισσότερη ευελιξία οι κανόνες για τη δημοσιονομική πειθαρχία. Ο Γάλλος πρόεδρος κ. Φρανσουά Ολάντ φαίνεται ότι απέσπασε τη συγκατάθεση της κ. Αγκελα Μέρκελ να δοθεί περισσότερος χρόνος στο Παρίσι για να μειώσει το δημοσιονομικό του έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ. Σε αντάλλαγμα η κ. Μέρκελ θ’ αποσπάσει μια ακόμη υπόσχεση από τον κ. Ολάντ ότι θα εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ζητούν Γερμανία και Κομισιόν. Με τη γερμανική οικονομία να πλήττεται από τον εμπορικό πόλεμο με τη Ρωσία, η κ. Μέρκελ δεν έχει την πολυτέλεια να σπρώξει τη γαλλική οικονομία στην ύφεση διότι αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Γερμανίας.

– Τι επιδιώκει ο Ιταλός πρωθυπουργός κ. Ματέο Ρέντσι;

– Σε αντίθεση με τον κ. Ολάντ, ο νεαρός Ιταλός πρωθυπουργός βγήκε πολύ ενισχυμένος από τις ευρωεκλογές. Επιπλέον, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας είναι κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, αν και είναι πιθανό να το υπερβεί αν συρρικνωθεί και άλλο η ιταλική οικονομία το β΄ εξάμηνο του 2014. Ο κ. Ρέντσι δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να επιβάλει αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων διότι γι’ αυτό απαιτείται αναθεώρηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Διαφορετικά σταθμά για «μεγάλους»

– Αν Γαλλία και Ιταλία πείσουν την κ. Μέρκελ να συναινέσει σε χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική θα σημαίνει αυτό χαλάρωση των όρων και για τους υπολοίπους;

– Το πιθανότερο είναι πως όχι. Γαλλία και Ιταλία είναι ιδρυτικά μέλη της Ε.Ε. και, το κυριότερο, η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Η επιβολή κυρώσεων εναντίον τους για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων θα οδηγούσε σε ευθεία και ανοιχτή αντιπαράθεση Γερμανίας-Γαλλίας και Ιταλίας, εξέλιξη ανεπιθύμητη. Αν η κ. Μέρκελ έχει συμφωνήσει να δοθεί περισσότερος χρόνος στη Γαλλία και μεγαλύτερα περιθώρια δαπανών στην Ιταλία, τότε είναι πολύ πιθανό να σκληρύνει τη στάση της έναντι των υπολοίπων χωρών. Η κ. Μέρκελ θα προσπαθήσει να έρθει σε συμβιβασμό με Ολάντ και Ρέντσι, ωστόσο δεν θέλει να κατηγορηθεί στο εσωτερικό της Γερμανίας ότι επέτρεψε να γίνουν κουρελόχαρτο οι ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή