«Μίζες» των ABB και Alstom σε στελέχη της Gazprom ερευνούν Ελβετοί εισαγγελείς

«Μίζες» των ABB και Alstom σε στελέχη της Gazprom ερευνούν Ελβετοί εισαγγελείς

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μέγαρο στη Λεμεσό φιλοξενεί πολλές υπεράκτιες εταιρείες, αλλά η εταιρεία Burlingame είχε μία ιδιομορφία. Αφού υπέγραψε συμβόλαιο με τη σουηδική ΑΒΒ, που αγοράστηκε από τη γαλλική Alstom, στη συνέχεια «κληρονόμησε» το 2002 από τη Siemens –που αγόρασε τη σουηδική εταιρεία SIT της Alstom– το ίδιο συμβόλαιο. Η κυπριακή εταιρεία της Λεμεσού είναι ένα γραμματοκιβώτιο χωρίς ιδιαίτερη δραστηριότητα και οι πραγματικοί δικαιούχοι της εταιρείας ήταν δύο στελέχη του ρωσικού κολοσσού Gazprom. Εναντίον τους διεξάγει έρευνα για δωροδοκία –μέσω Κύπρου– η ελβετική ομοσπονδιακή εισαγγελία της Ελβετίας Τα δύο στελέχη του ρωσικού κολοσσού και τρία ακόμη άτομα αναμένεται να παραπεμφθούν στο ακροατήριο ώς το τέλος του 2014 για δωροδοκία και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Για την ίδια υπόθεση η SIT καταδικάσθηκε σε πρόστιμο 10,5 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων και μία δωρεά 140.000 φράγκων στον Ερυθρό Σταυρό.

Από τους δύο αξιωματούχους της Gazprom ο ένας υπηρέτησε στη διοίκησή της (τομέας μεταφοράς αερίου) από το 1991 έως το 2008. Ο άλλος ήταν υφιστάμενός του. Ο γιος του δεύτερου είναι μέτοχος σε εταιρεία προμηθευτή της Gazprom στην οποία συμμετέχει και ο πρώτος από τους κατηγορουμένους ως μέτοχος.

Ο σημαντικότερος, πρώτος αξιωματούχος, βρισκόταν στη διοίκηση της εταιρείας έως το 2008, ήταν στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού της Ρωσίας και επικεφαλής της κολοσσού του γκαζιού Βίκτορ Τσερνομίρντιν, ο άλλος υπηρετεί ακόμη.

Το συμβόλαιο ανάμεσα στους δύο Ρώσους και την εταιρεία τους και στον προμηθευτή –τη θυγατρική της Siemens– με ημερομηνίες 12 Ιανουαρίου,14 Μαΐου και 15 Ιουνίου του 2004, αφορούσαν την καταβολή 3,7 εκατ. δολ. στους δύο για να αγοράσουν τουρμπίνες από τη γερμανοσουηδική εταιρεία αξίας άνω των 160 εκατ. δολ. για τις ανάγκες κατασκευής του αγωγού Γιαμάλ που φέρνει αέριο στην Κεντρική Ευρώπη μέσω της Λευκορωσίας και της Πολωνίας. Ελβετοί εισαγγελείς μπορούν να αποδείξουν ότι συνολικά η Siemens (Siemens Industrial Turbomachinery-SIT) θα «έγραφε» καθαρό κέρδος 10,6 εκατ. δολ.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Βέρνης αποκάλυψε το σκάνδαλο μέσα από λογαριασμούς σε γαλλικές τράπεζες στην Ελβετία που είχαν μείνει απαρατήρητοι στο «κουβάρι» του γενικότερου σκανδάλου της Siemens. Στο σύνολο των λογαριασμών που αποκαλύφθηκαν εμφανίζονται και οι πληρωμές από στελέχη της γαλλικής εταιρείας Alstom για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού που συνδέει τη Βουλγαρία με την Ελλάδα και στη συνέχεια διατρέχει την Ελλάδα. Είναι πληρωμές από τη γαλλική εταιρεία προς στελέχη σε θυγατρικές των Ρώσων που δεν έχουν σχέση με την κυρίως υπόθεση χωρίς να υπάρχει αντίστοιχο έργο. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία δεν τις αξιολόγησε ποινικά επειδή τα ποσά ήταν μικρότερα. Τα δύο στελέχη της ρωσικής εταιρείας που κατηγορούνται, διά των νομικών τους εκπροσώπων, αμφισβητούν την ενοχή τους, ο δικηγόρος μάλιστα του ενός είπε σε ερώτημα της ελβετικής εφημερίδας Tagesanzeiger που διεξήγαγε τη σχετική έρευνα με τη Sueddeutsche Zeitung και την «Κ» ότι ο πελάτης του αρνείται όλες τις κατηγορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, και το άλλο στέλεχος της Gazprom αρνείται τις κατηγορίες.

Η ελβετική ομοσπονδιακή εισαγγελία μπορεί να αποδείξει καταβολές μέσω της Κύπρου 3,7 εκατ. δολ. στο διάστημα 2004-2006. Οι καταβολές έγιναν τμηματικά (pro rata) σε 7 δόσεις.

Το 2008 οι Ελβετοί έκαναν έρευνες για ένα ευρύτατο δίκτυο δωροδοκιών της γαλλικής εταιρείας Alstom σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία. Στη διάρκεια αυτής της έρευνας «έπεσαν» πάνω σε λογαριασμούς σε γαλλικές τράπεζες και μία εταιρεία «προώθησης συμβολαίων» στο Λουγκάνο με την ονομασία Alstom Prom. Οι έρευνες αυτές οδήγησαν σε συνεργασία ορισμένων υπόπτων ή κατηγορουμένων της γαλλικής εταιρείας με τις ελβετικές αρχές. Ετσι άρχισε η εμπλοκή των Ρώσων, που συνέχισαν να εισπράττουν από τους Γερμανούς, πάντα κατά την ελβετική εισαγγελία, μέσω της ίδιας κατασκευής που είχαν χρησιμοποιήσει για να εισπράττουν «μίζες» από τους Γάλλους.

Οι «μίζες» της ABB και της Alstom που επίσης κατεβλήθησαν μέσω του ίδιου δρόμου στους δύο Ρώσους είναι χωρίς νομικό αντίκρισμα στην Ελβετία, καθώς η δωροδοκία αλλοδαπών αξιωματούχων έγινε αδίκημα αργότερα στην Ελβετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή