Η ουκρανική κρίση απειλεί την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Η ουκρανική κρίση απειλεί την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα προκαλέσει πλήγμα στο οικονομικό κλίμα και στις επενδύσεις της Ευρώπης, ανακόπτοντας την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, εκτιμά η Berenberg Bank στην τελευταία έκθεση για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Δεν αποκλείεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), διαβλέπει η γερμανική τράπεζα, χωρίς να αποκλείει την εφαρμογή μέτρων ποσοτικών χαλάρωσης. Θα υπάρξει πλήρης στασιμότητα στην Ευρώπη το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι βραδείς στις αρχές του 2015.

Η Berenberg Bank αναθεωρεί προς τα κάτω τον ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη από το 1,4% στο 1% για το 2015. Φέτος αναμένεται να κυμανθεί στο 0,6%. Επίσης, ο δείκτης ανεργίας εκτιμάται πως θα κυμανθεί στο 11,5% το 2014 και το 11,1% το 2015. Η τράπεζα καταλήγει στο ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη θα είναι άνιση. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να φθάσει το 1,6% το 2015 και στην Ιταλία το 0,5%. Oι αντιπληθωριστικές τάσεις θα εξασθενήσουν εφόσον προβλέπεται να αυξηθούν οι τιμές από την ενίσχυση των μισθών στη Γερμανία και από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στη Γαλλία. Η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να κινείται σε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, φθάνοντας 2,8% το 2015. Στην Κίνα, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ δεν θα επιβραδυνθεί περισσότερο από 7,3% το 2015, ενώ η Ιαπωνία θα ανακτήσει τη δυναμική της, με ανάπτυξη στο 1,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή