ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολάντ: Απειλή για την ευρωπαϊκή οικονομία ο αποπληθωρισμός

Ολάντ: Απειλή για την ευρωπαϊκή οικονομία ο αποπληθωρισμός

 Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι συμφώνησαν σήμερα, στη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι, ότι ο αποπληθωρισμός και η αδύναμη ανάπτυξη απειλούν την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Ο Ντράγκι και ο Ολάντ συμμερίζονται "την ίσια ανησυχία όσον αφορά την ανάπτυξη και τον αποπληθωρισμό" στην Ευρώπη και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να συνεργαστούν ώστε να αυξηθεί η ζήτηση, ανέφερε ένας σύμβουλος του Γάλλου προέδρου. Σύμφωνα με την  ίδια πηγή ο Ντράγκι "εκτιμά βαθύτατα" τις προσπάθειες που καταβάλλει η Γαλλία προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ο Ολάντ φέρεται να δήλωσε στον Ντράγκι ότι η Γαλλία —η οποία έχει ήδη λάβει δύο αναβολές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από τον στόχο του 3% που θέτουν οι Βρυξέλλες— θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της μείωσης του ελλείμματος.

 "Υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν και η Γαλλία θα τους τηρήσει", τόνισε ο σύμβουλος του προέδρου. Η συνάντηση αυτή έγινε λίγες μόλις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, την Πέμπτη, με φόντο τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό που τον Αύγουστο έπεσε στο 0,3% στην ευρωζώνη, κάτι που ανησυχεί τόσο τους πολιτικούς ηγέτες όσο και τους οικονομολόγους. Οι περισσότερο πάντως δεν αναμένουν να ληφθούν κάποιες καινούριες αποφάσεις στη συνεδρίαση της Πέμπτης.