Η Μέρκελ ζήτησε εξηγήσεις από τον Ντράγκι

Η Μέρκελ ζήτησε εξηγήσεις από τον Ντράγκι

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι οικονομικές δυσκολίες φέρνουν γκρίνιες και η Ευρώπη δεν αποτελεί εξαίρεση. Γαλλία και Ιταλία γκρινιάζουν για τη γερμανική συνταγή της λιτότητας και την ίδια στιγμή η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για να τον ρωτήσει αν έχει εγκαταλείψει την πολιτική της λιτότητας ως μέσο για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η ανεπαρκής ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης όχι μόνο διακόπηκε το β΄ τρίμηνο, αλλά υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις (PMI, επιχειρηματικό κλίμα, πιστωτική συρρίκνωση, γεωπολιτικές απειλές) ότι η συνέχεια θα είναι ακόμη χειρότερη. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχώρησε τον Αύγουστο μόλις στο 0,3%, δηλαδή η οικονομία απέχει μόλις μια ανάσα από τον αποπληθωρισμό και έτη φωτός από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πληθωρισμό 2%. Σε αυτό το πλαίσιο αναζωπυρώνεται ο δημόσιος διάλογος στην Ευρωζώνη για το ποια είναι η ενδεδειγμένη οικονομική πολιτική που θα επαναφέρει την οικονομία στον δρόμο της ανάπτυξης και θα μειώσει την ανεργία, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε καταστροφικό από κάθε άποψη, οικονομική και πολιτική, επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η συζήτηση για την οικονομική πολιτική περιστρέφεται γύρω από το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη, έδρα της ΕΚΤ, αφού η οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης σε μεγάλο βαθμό ελέγχεται από τη Γερμανία και οι ελπίδες για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος εξαρτώνται πλέον σχεδόν αποκλειστικά από το αν η ΕΚΤ θα τυπώσει χρήμα προκειμένου να στηρίξει την οικονομία, όπως είχαν κάνει χρόνια νωρίτερα με θετικά αποτελέσματα ΗΠΑ και Βρετανία.

Η προ δεκαημέρου δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι ο περιορισμός της δημοσιονομικής λιτότητας θα βοηθούσε τη γενικότερη κατάσταση μπορεί να προκάλεσε ενθουσιασμό στις αγορές, ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, προκάλεσε και την ενόχληση της κ. Μέρκελ. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν είναι ευχαριστημένη από την ερμηνευόμενη ως στροφή Ντράγκι μακριά από το δόγμα της λιτότητας, γι’ αυτό και την περασμένη εβδομάδα επικοινώνησε τηλεφωνικά, όπως και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον Ιταλό κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης ώστε να του ζητήσει εξηγήσεις. Αυτό που ζήτησε να μάθει η κ. Μέρκελ από τον κ. Ντράγκι, σύμφωνα με το Der Spiegel, είναι αν η ΕΚΤ αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική της δημοσιονομικής λιτότητας. Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης φέρεται ν’ απάντησε ότι έχοντας χρησιμοποιήσει εργαλεία όπως η μείωση των επιτοκίων και η ενίσχυση της ρευστότητας για να ενισχύσει την οικονομία, πλέον ζητάει τη βοήθεια των κυβερνήσεων καλώντας τες να συμβάλουν μέσω της πιο επεκτατικής (αλλά πάντα εντός των δημοσιονομικών ορίων) δημοσιονομικής πολιτικής.

Χθες, ωστόσο, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Τύπου διέψευσε την εκδοχή του Der Spiegel, αν και δεν διέψευσε το γεγονός της τηλεφωνικής επικοινωνίας Ντράγκι και Μέρκελ. «Ο ισχυρισμός ότι η καγκελάριος ζήτησε εξηγήσεις από τον πρόεδρο Ντράγκι δεν ανταποκρίνεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στα γεγονότα», δήλωσε χθες Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Τύπου, αρνούμενος ν’ αποκαλύψει άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία Μέρκελ – Ντράγκι. Για την ιστορία, μιλώντας στις 22 Αυγούστου στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed), ο κ. Ντράγκι είχε πει ότι θα ήταν «χρήσιμο για τη συνολική πολιτική κατεύθυνση» αν η δημοσιονομική πολιτική (δηλαδή οι κυβερνήσεις) στήριζε περισσότερο την επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Ο κ. Ντράγκι είχε προτείνει την αντικατάσταση ορισμένων περικοπών δαπανών από φοροαπαλλαγές που έχουν μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή.

Προς επίτροπο Προϋπολογισμού

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέφερε χθες, μετά 20 χρόνια, πρότασή του για ταχύτερη πολιτική και οικονομική ενοποίηση των χωρών της Ευρωζώνης. Ο κ. Σόιμπλε, από τις σελίδες των Financial Times, πρότεινε να δημιουργηθεί η θέση Ευρωπαίου επιτρόπου με την εξουσία να ασκεί βέτο σε εθνικούς προϋπολογισμούς που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. και παράλληλα Κοινοβούλιο όπου θα εκπροσωπούνται αποκλειστικά οι χώρες της Ευρωζώνης. «Προκειμένου να προχωρήσουμε σε όλους αυτούς τους τομείς, θα έπρεπε να επιμείνουμε στην προσέγγιση που απέδειξε την αξία της το 1994: να ιδρύσουμε πυρήνες συνεργασίας εντός της Ε.Ε., που να επιτρέπουν σε ομάδες κρατών-μελών που το επιθυμούν να προχωρούν», έγραψε χθες ο κ. Σόιμπλε.

Η αρχική πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και του Γερμανού Χριστιανοδημοκράτη Καρλ Λάμερς είχε πρωτοδημοσιευτεί το 1994 στη γαλλική εφημερίδα Le Monde και περιελάμβανε τη δημιουργία ενός «πυρήνα» χωρών που θα παραχωρούσαν περισσότερες εθνικές εξουσίες σε υπερεθνικά όργανα και θα προχωρούσαν ταχύτερα στην ενοποίηση. Τότε η γαλλική κυβέρνηση δεν είχε καν απαντήσει στην πρόταση Σόιμπλε, ενδεχομένως επειδή ήταν διχασμένη μεταξύ του Σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Μιτεράν και του Δεξιού πρωθυπουργού Εντουάρ Μπαλαντούρ. Μπορεί να διαφωνεί κανείς με το Βερολίνο, ωστόσο χρήσιμο είναι να λέει και τις δικές του προτάσεις, όχι μόνο ν’ απορρίπτει. Ο δισταγμός και η απροθυμία των κρατών-μελών που δημιούργησαν το ευρώ το 1999 να παραχωρήσουν περισσότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες τα ανάγκασε να προχωρήσουν με τη νομισματική ενοποίηση, ελπίζοντας ότι θα ακολουθήσει, σχεδόν αυτομάτως, η οικονομική και πολιτική ενοποίησή τους. Η κρίση δημοσίου χρέους που ξέσπασε στην Ελλάδα στα τέλη του 2009 αποκάλυψε τη βαρύτητα του λάθους σχεδιασμού κατά τη δημιουργία του ευρώ.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή