Τρεις σύνοδοι για την ανάπτυξη και την απασχόληση

Τρεις σύνοδοι για την ανάπτυξη και την απασχόληση

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ευρωπαϊκή οικονομία και η εξαιρετικά αδύναμη ανάκαμψή της μετά τις κρίσεις των 2008-2009 και 2010-2012 ανάγκασαν τους ηγέτες της Ευρώπης να συγκαλέσουν όχι μία, αλλά τρεις συνόδους κορυφής για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης το διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Οι σύνοδοι συγκαλούνται μετά αγωνιώδεις εκκλήσεις του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Η κ. Μέρκελ, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να δει να γίνονται κουρελόχαρτο το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. και ιδίως το Δημοσιονομικό Σύμφωνο που προώθησε η ίδια στα τέλη του 2011, αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να έρθει σε κάποιου είδους συμβιβασμό με τη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Γι’ αυτό δεν έχει ιδιαίτερη αντίρρηση να γίνονται σύνοδοι κορυφής για την «ανάπτυξη και την απασχόληση», ιδίως μάλιστα αν δεν συνοδεύονται από αιτήματα για αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων και για χρήση περισσότερων κεφαλαίων προς αυτό τον σκοπό.

Η πρώτη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. θα διεξαχθεί στις 7 Οκτωβρίου στην Ιταλία και θα έχει αντικείμενο την «απασχόληση, ιδίως την απασχόληση των νέων», σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής του περασμένου Σαββάτου. Η δεύτερη σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί στα τέλη Οκτωβρίου και θα είναι σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης, δηλαδή θα μετάσχουν μόνο τα 18 κράτη-μέλη που μοιράζονται το ευρώ. Η τρίτη σύνοδος θα γίνει τον Νοέμβριο, οπότε και η νέα Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για την ενίσχυση των επενδύσεων.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από σπρεντ, κανόνες και προϋπολογισμούς», είπε το Σάββατο ο κ. Ρέντσι, ο οποίος διεκδικεί από την Κομισιόν τη μέγιστη ευελιξία που επιτρέπουν οι δημοσιονομικοί κανόνες όσον αφορά τα ελλείμματα και τις κρατικές δαπάνες.

«Είναι σημαντικό οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να συζητήσουν την απασχόληση, ιδίως την απασχόληση των νέων, τον Οκτώβριο στην Ιταλία, βασιζόμενοι στα συμπεράσματα των προηγούμενων συνόδων στο Παρίσι και το Βερολίνο», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Κανείς δεν αντιλέγει ότι είναι σημαντικό να συζητούνται τόσο σημαντικά προβλήματα, όμως ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια συζητήσεων και συνόδων για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης, ίσως ήρθε η ώρα να ρωτήσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες τους ηγέτες τους: Πόσα χρήματα είστε πρόθυμοι να διαθέσετε για την ενίσχυση της απασχόλησης; Από την απάντηση κρίνεται και η σοβαρότητα των προθέσεών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή