Στην κεντρική τράπεζα αναθέτει η Μόσχα τη διαχείριση του κρατικού ταμείου, RDIF

Στην κεντρική τράπεζα αναθέτει η Μόσχα τη διαχείριση του κρατικού ταμείου, RDIF

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ρωσία εξετάζει να μεταφέρει τον έλεγχο του κρατικού επενδυτικού ταμείου της (RDIF) στην κεντρική τράπεζα ως απάντηση στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση. Η εξέλιξη προβληματίζει κρατικά επενδυτικά κεφάλαια που έχουν τοποθετήσεις σε αυτό. Αρκεί να αναφερθεί ότι από τα περίπου 10 δισ. δολάρια που διαχειρίζεται, τα 6 δισ. προέρχονται από επενδύσεις κρατικών κεφαλαίων από Γαλλία, Ιαπωνία και Ασία.

Αναλυτές υποστηρίζουν πως αποτελεί άλλο ένα αντίποινο της Ρωσίας στις κυρώσεις της Δύσης. Επίσης, ένα από τα εννέα μέλη του εποπτικού συμβουλίου του RDIF είναι ο Ντομινίκ Στρος-Καν, πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Aνήσυχοι είναι οι συνεταίροι του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Ρωσίας (Russian Direct Investment, RDIF) από την πρόθεση της Μόσχας να μεταφέρει την κυριότητά του στην κεντρική τράπεζα της χώρας, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Ανάμεσα στους συνεταίρους του RDIF είναι μεγάλοι επενδυτικοί φορείς στην Ευρώπη και την Ασία όπως η Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας της Ιαπωνίας (Japan Bank for International Cooperation) και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της Γαλλίας (Caisse des Depots et Consignations). Κρατικά κεφάλαια από την Ιταλία μέχρι το Αμπου Ντάμπι και την Κίνα έχουν υπογράψει συμφωνίες ή μνημόνια συνεργασίας με το RDIF για την αποπεράτωση επενδύσεων με κοινά συμφέροντα σε μετοχές, ακίνητα, έργα υποδομής και βιομηχανίες.

Την περασμένη εβδομάδα, υπήρξε νέα κλιμάκωση της κρίσης ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουκρανία, με τη Δύση να εξετάζει την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία. Τέτοιας φύσεως κινήσεις οδηγούν σε αντίποινα. Στην περίπτωση της ουκρανικής κρίσης, οι ΗΠΑ μαζί με την Ε.Ε. εφάρμοσαν κυρώσεις σε βάρος των Ρώσων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και τον τομέα της άμυνας στα μέσα Ιουλίου, παγώνοντας, για παράδειγμα, την πρόσβαση των κρατικών τραπεζών VTB Group και Russian Agricultural Bank στις διεθνείς αγορές. Η αντίδραση της Μόσχας ήταν η επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από την Ε.Ε. από τις αρχές Αυγούστου. Και ενώ είχε δημιουργηθεί πρόσφατα η εντύπωση πως η κρίση οδεύει σε αποκλιμάκωση, τελικά συνέβη το αντίθετο. Από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν υπάρξει νέες συγκρούσεις ανάμεσα στους Ρώσόφωνους αυτονομιστές και στον ουκρανικό στρατό.

Πού επενδύει το RDIF

Τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται το RDIF, που ιδρύθηκε το 2011, ανέρχονται στα 10 δισ. δολάρια. Στόχος του επενδυτικού ταμείου είναι, κατά κύριο λόγο, η πραγματοποίηση τοποθετήσεων σε εταιρείες ρωσικών συμφερόντων αλλά και η ανάπτυξη διασυνοριακών επενδύσεων με χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της RDIF, οι κοινές επενδύσεις με τους συνεταίρους του ταμείου ξεπερνούν τα 7 δισ. δολάρια, εκ των οποίων 1,2 δισ. δολάρια προέρχονται από τη Ρωσία και τα υπόλοιπα 6 δισ. δολάρια από το εξωτερικό. Επισημαίνεται, επίσης, πως το RDIF έχει προσελκύσει πάνω από 15 δισ. δολάρια σε ξένα κεφάλαια, που έχουν διοχετευθεί σε μακροπρόθεσμα σχέδια της ρωσικής οικονομίας. Προ ενός έτους, η Ρωσία προσέλαβε την Goldman Sachs για την προώθηση του ρωσικού επενδυτικού ταμείου στο εξωτερικό. Η Goldman Sachs δεν απέφυγε να διατυπώσει οποιοδήποτε σχόλιο για τη μεταφορά του ελέγχου του RDIF στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, όταν ρωτήθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή