Ε.Ε.: Απαγόρευση δανεισμού για ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις

Ε.Ε.: Απαγόρευση δανεισμού για ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να διευρύνει την απαγόρευση του δανεισμού και της άντλησης κεφαλαίων από την Ευρώπη, την οποία έχει επιβάλει σε όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες επιχειρήσεις της Ρωσίας, όχι μόνο στις τράπεζες, ενώ πιθανόν στις κυρώσεις της θα συμπεριλάβει και την επιβολή απαγόρευσης στον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου να εισέρχεται στην ΕΕ, ανέφεραν σήμερα ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Τα δύο μέτρα είναι ανάμεσα σε αυτά τα οποία τέθηκαν υπό εξέταση κατά τη διάρκεια της συνάντησης των πρεσβευτών των κρατών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες χθες Δευτέρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προετοιμάσει το τελικό σχέδιο για τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας για αυτήν που οι δυτικές χώρες αποκαλούν εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας έως αύριο Τετάρτη. Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ αναμένεται ότι θα έχουν αποφασίσει για τη μορφή και το εύρος των κυρώσεων ως την Παρασκευή.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάστηκαν είναι η απαγόρευση της χορήγησης κοινοπρακτικών δανείων από την ΕΕ σε δημόσιες τράπεζες, σε θεσμούς και σε επιχειρήσεις που ανήκουν στο δημόσιο στη Ρωσία.

Η Κομισιόν πρότεινε επίσης να περιοριστεί χρονικά ακόμη περισσότερο, από τις 90 σε 30 ημέρες, η προθεσμία μετά την οποία δεν επιτρέπεται η πώληση χρεογράφων και αξιογράφων που ανήκουν σε ρωσικές τράπεζες εντός της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει επίσης την επιβολή απαγόρευσης στις αγορές ρωσικών παραγώγων.

Ανάμεσα στις υπόλοιπες προτάσεις που κυκλοφόρησαν χθες ήταν να διευρυνθούν οι απαγορεύσεις των εξαγωγών προϊόντων που αποκαλούνται «διπλής» χρήσης — τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς. Προτάθηκε να απαγορευθεί σε όλες τις ρωσικές εταιρείες, και όχι μόνον αυτές του αμυντικού τομέα όπως είχε οριστεί στο πακέτο των κυρώσεων του περασμένου Ιουλίου, να αγοράζουν τέτοια προϊόντα.

Ακόμη, συζητείται η επέκταση της απαγόρευσης στην πώληση προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας που προορίζονται για τον τομέα της ενέργειας ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτή και οι εγγυήσεις παροχής τεχνικής υποστήριξης, σύμφωνα με τους διπλωμάτες.

Η Ρωσία επίσης ενδέχεται να αντιμετωπίσει εμπάργκο από την ΕΕ σε ό,τι αφορά πολιτιστικές, οικονομικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

Το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ πιθανόν θα επιβληθεί σε συντονισμό με χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς ή η Ιαπωνία.

Το ενδεχόμενο να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα συναλλαγών της SWIFT (Παγκόσμια Εταιρεία Διατραπεζικών Χρηματοπιστωτικών Τηλεπικοινωνιών), δεν εξετάστηκε διότι το μέτρο αυτό κρίθηκε προς το παρόν υπερβολικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή