Η μεταρρύθμιση στην Υγεία πέτυχε στις ΗΠΑ

Η μεταρρύθμιση στην Υγεία πέτυχε στις ΗΠΑ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι πιστεύετε για τα τελευταία στοιχεία του Medicare; Δεν τα έχετε παρακολουθήσει; Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν πρωταγωνιστήσει στις ειδήσεις. Κάτι εξαιρετικό συμβαίνει, όμως, στο αμερικανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και θα έπρεπε να αλλάξει την ουσία της πολιτικής διαμάχης, αν και δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Οι δαπάνες στο δημόσιο σύστημα υγείας έχουν μειωθεί ξαφνικά. Κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί προ διετίας. Η μείωση αυτή διαπιστώνεται περισσότερο στο Medicare, όπου οι δαπάνες για κάθε ασφαλισμένο έχουν μειωθεί κατά 1.000 δολάρια επιπλέον σε σχέση με τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) προ τετραετίας. Πρόκειται για μεγάλο επίτευγμα μέσα σε μία τριετία, που οφείλεται στους παρακάτω λόγους.

Πρώτον, η υποτιθέμενη δημοσιονομική κρίση της χώρας αναβάλλεται, ίσως επ’ αόριστον. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεχίζει να παρουσιάζει δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα. Πιέσεις θα αυξηθούν σε λίγα χρόνια μόνον επειδή όλοι οι εργαζόμενοι που γεννήθηκαν την περίοδο 1949-64 βρίσκονται σε πορεία συνταξιοδότησης. Αυτές τις ημέρες, όμως, οι προβλέψεις για το χρέος του ομοσπονδιακού κράτους ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι χαμηλότερες και όχι το αντίθετο. Θα χρειαστεί, εν τούτοις, να εξασφαλιστούν περισσότερα έσοδα κάποια στιγμή. Ομως το μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό κενό φαίνεται σήμερα πιο διαχειρίσιμο απ’ ό,τι θέλουν να παρουσιάζουν οι «δημοσιονομικοί καταστροφολόγοι».

Δεύτερον, η μείωση των δημοσίων δαπανών στο Medicare καταργεί ένα κοινό επιχείρημα όσων διαφωνούν. Εκείνοι υποστηρίζουν πως η υποχώρηση των οικονομικών βαρών για την υγεία οφείλεται στην επιβράδυνση της ανάπτυξης στην οικονομία. Αλλά αυτή η εξήγηση αφορά τις ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία. Το Medicare, από την άλλη πλευρά, είναι ένα σύστημα του Δημοσίου και δεν θα έπρεπε να επηρεάζεται από μια επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Τρίτον, το θαύμα των μειωμένων δαπανών στο Medicare αποδεικνύει πόσο άδικο είχαν εκείνοι που αμφισβητούσαν τη δημοσιονομική υπευθυνότητα της κυβέρνησης Ομπάμα. Τα τελευταία χρόνια, οι επικριτές του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα τον κατηγορούσαν πως είχε αποτύχει στον έλεγχο των δημοσίων δαπανών. Οι κατηγορίες αυτές δημιουργούσαν την εντύπωση πως ο κ. Ομπάμα θα έπειθε τους Ρεπουμπλικανοίς να διαπραγματευθούν καλή τη πίστει, υπονοώντας πως τα θεμέλια για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας ήταν σαθρά. Κάποιος, μάλιστα, είχε υποστηρίξει ότι ήταν καταστροφική η απόρριψη της κυβέρνησης Ομπάμα για την αύξηση του ηλικιακού ορίου ένταξης στο σύστημα Medicare.

Κατά τα φαινόμενα, όμως, η αύξηση του ορίου ηλικίας δεν θα εξοικονομούσε χρήματα. Παράλληλα, οι δαπάνες του Medicare είναι λιγότερες απ’ ό,τι αναμένονταν, κάτι που αποδίδεται και στα μέτρα περικοπής κόστους. Και μιας και το ζήτημα αφορά τις δαπάνες υγείας, θα πρέπει να ενημερωθείτε για δύο ακόμη θέματα.

Κατ’ αρχάς, η εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών αποδίδεται στη συμμετοχή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο Medicare. Oι συντηρητικοί σπεύδουν να τονίσουν πως, τελικά, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι η ιδανική λύση. Ωστόσο, νέα έκθεση του Medicare αποδεικνύει ότι οι δαπάνες έχουν μειωθεί, επίσης, από την έλλειψη νέων, ακριβών φαρμάκων στην αγορά. Επιπροσθέτως, η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας δεν έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των ασφαλίστρων. Αντίθετα, προβλέπεται μετριοπαθής αύξηση των ασφαλίστρων μέσα στο επόμενο έτος. Σε ορισμένες πολιτείες, μάλιστα, αναμένεται να μειωθούν ή να παραμείνουν σταθερά, συμπεριλαμβανομένου του Κονέκτικατ. Εν τέλει αποδείχθηκε πως η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων είναι εφικτή, διατηρώντας, παράλληλα, άθικτη τη βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή