ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μεγαλύτερη αύξηση μισθών από το 2000 στην Ιαπωνία τον Ιούλιο

Η μεγαλύτερη αύξηση μισθών από το 2000 στην Ιαπωνία τον Ιούλιο

Τη μεγαλύτερη αύξησή τους μέσα στα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια εμφάνισαν κατά τρόπο απρόβλεπτο οι μισθοί στην Ιαπωνία τον Ιούλιο. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η εξέλιξη αυτή λειτουργεί ενισχυτικά στη μάχη της κυβέρνησης του Σίνζο Αμπε κατά του αποπληθωρισμού. Οι αποδοχές των εργαζομένων σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 2,6% τον Ιούλιο εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για πτώση 0,9%. Επιπλέον, τα καλοκαιρινά επιδόματα αυξήθηκαν κατά 7,1% σε ετήσια βάση τον ίδιο μήνα, ενώ τον Ιούνιο είχαν αυξηθεί κατά 2% μετά την αναθεώρησή τους.

Παρά ταύτα, ορισμένοι οικονομολόγοι δεν εμφανίζονται αισιόδοξοι. Προειδοποιούν, μάλιστα, ότι τους επόμενους μήνες η αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία αναμένεται να επιβραδυνθεί. «Η περίοδος των θερινών επιδομάτων έληξε στις 31 Αυγούστου και στη συνέχεια τα επιδόματα θα σημειώσουν δραστική μείωση», επισημαίνει ο Μαρσέλ Τελιάν της Capital Economics. «Ως αποτέλεσμα, η αύξηση των συνολικών αποδοχών θα διαμορφωθεί κατά κύριο λόγο από τις μεταβολές στον βασικό μισθό». Ταυτόχρονα, όμως, τα στατιστικά στοιχεία φανερώνουν πως ορισμένοι όμιλοι προχωρούν σε αύξηση των μισθών, γεγονός ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της γενικότερης απόδοσης της ιαπωνικής οικονομίας, όπως επισημαίνει το BBC.

Επί είκοσι χρόνια και πλέον η Ιαπωνία έχει καταβάλει αγωνιώδεις προσπάθειες να ανακόψει τη δραματική πτώση των τιμών, η οποία κατατείνει σε στασιμότητα της οικονομίας. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει εφαρμόσει ευρύ πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας. Ως εργαλεία χρησιμοποιεί την εξασθένηση του γιεν και τη διοχέτευση ρευστού στην οικονομία για να αναθερμανθεί η ιδιωτική κατανάλωση. Ωστόσο, τον Απρίλιο τέθηκε σε ισχύ η αύξηση του φόρου κατανάλωσης, ώστε με τα έσοδα να μειωθεί το έλλειμμα. Ο φόρος, εντούτοις, απέτρεψε τους Ιάπωνες από το να καταναλώσουν.