Στο 0,6% περιορίστηκε η αύξηση του ελβετικού ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο

Στο 0,6% περιορίστηκε η αύξηση του ελβετικού ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν μηδενικός ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελβετία το διάστημα του δεύτερου τριμήνου, αντανακλώντας τις χαμηλότερες επιδόσεις της οικονομίας κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας. Αχίλλειος πτέρνα ήταν οι εξαγωγές, που επηρεάστηκαν από την αναιμική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε κατά μόνο 0,6% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από το 1,7% που προβλεπόταν από τους αναλυτές της αγοράς. «Είναι μια επίδοση απογοητευτική σε σύγκριση με τις προσδοκίες. Αναμέναμε αρκετά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης», σημειώνει ο Μαζίμ Μποτερόν της Credit Suisse.

Η Ελβετία εισπράττει τις συνέπειες από την υποτονική ανάπτυξη, την ασθενή ζήτηση και τις αντιπληθωριστικές τάσεις στην Ευρωζώνη. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, πως στο διάστημα του δευτέρου τριμήνου καταγράφηκε απόλυτη στασιμότητα στις οικονομίες της Ευρωζώνης, οι οποίες αποτελούν τις κυριότερες αγορές για τις ελβετικές εξαγωγές. Συν τοις άλλοις, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έχει θέσει πλαφόν στη ενίσχυση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ προκειμένου να διαφυλάξει την ανταγωνιστικότητά του σε ένα περιβάλλον μεγάλης αποστροφής επενδυτικού κινδύνου.

Η ενίσχυση του ελβετικού φράγκου θα αποτελούσε έναν ακόμη πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να οχυρώσει την οικονομία της σε ένα δυσοίωνο σκηνικό στην Ευρώπη. Πέραν των φτωχών οικονομικών επιδόσεων στην Ευρωζώνη, η κρίση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Μόσχα έχει προκαλέσει μια σειρά εμπορικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, που προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας, επιβαρυμένο επιπλέον από πολλαπλά μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη στις χώρες της Μέσης Ανατολής, ωθούν τους επενδυτές σε καταφύγια όπως είναι το ελβετικό φράγκο. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο πρόεδρος της ελβετικής κεντρικής τράπεζας, Τόμας Τζόρνταν, δήλωσε πως οι μακροοικονομικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι μπορεί να οδηγήσουν σε μια προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για ανάπτυξη. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, η Τράπεζα της Ελβετίας αναμένεται να διατηρήσει το πλαφόν του 1,20 ως προς το ευρώ, τουλάχιστον για μία διετία.

Τα όρια στη διακύμανση του ελβετικού φράγκου επιβλήθηκαν προ τριετίας λόγω της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, με την Τράπεζα της Ελβετίας να δεσμεύεται έως σήμερα με απεριόριστες αγορές συναλλάγματος εάν το κρίνει αναγκαίο για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου νομίσματος.

Παρά τις παρεμβάσεις της ελβετικής κεντρικής τράπεζας, η ισοτιμία της χώρας έχει ενισχυθεί κατά 1,3% έναντι του ευρώ από τις αρχές του έτους λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές. Ενδεικτικό, πάντως, των πιέσεων που δέχεται η ελβετική οικονομία είναι ότι ο δείκτης KoF, ο οποίος αντικατοπτρίζει το κλίμα στην οικονομία, υποχώρησε τον Ιούλιο σε επίπεδα χαμηλότερα του μακροπρόθεσμου μέσου όρου για πρώτη φορά ύστερα από μία διετία. Ειδικότερα, ο δείκτης KoF που προσμετρά την επίδραση των διεθνών εξελίξεων στην Ελβετία, υποχώρησε στις 98,1 μονάδες τον Ιούλιο από τις 100,5 μον. τον Ιούνιο. Οπως επισημάνθηκε στη σχετική έκθεση, η ελβετική οικονομία χάνει τη δυναμική της. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους επιμέρους δείκτες για τα ξενοδοχεία, την εστίαση, τον κατασκευαστικό κλάδο και τη βιομηχανία, η ανάπτυξη έχει χάσει τη δυναμική της, τονίζεται από το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών KoF.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή