«Ρωσικός χειμώνας» απειλεί την Ευρώπη

«Ρωσικός χειμώνας» απειλεί την Ευρώπη

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα ρωσικό εμπάργκο εξαγωγής φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2014/15 που θα διαρκέσει για περισσότερο από έξι μήνες, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα εφοδιασμού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.

Αυτό αναφέρεται σε μελέτη του Institute of Energy Economics του Πανεπιστημίου της Κολονίας η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα και διερευνά το τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία σταματήσει να παρέχει φυσικό αέριο για έναν, τρεις, έξι ή εννέα μήνες.

Όπως αναφέρεται, δεδομένου ότι η Φινλανδία δεν έχει δυνατότητες αποθήκευσης και το 100% του φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία, θα είναι η πρώτη χώρα που θα αντιμετωπίσει ελλείψεις εφοδιασμού- έως και 10% κατά τον πρώτο μήνα και πάνω από 50%, αν η Ρωσία διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου για τρεις μήνες.

Ένα τριών μηνών ρωσικό εμπάργκο θα προκαλέσει στην Πολωνία έλλειμμα 1,8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων και στην Τουρκία έλλειμμα 3,8 δισ. κυβικών μέτρων. Αναφέρεται ακόμη ότι η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Ελλάδα, οι βαλκανικές χώρες και η Εσθονία θα αισθανθούν τις επιπτώσεις ενός εμπάργκο έξι μηνών.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται, εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα για εννέα μήνες, οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία θα «πληγούν σοβαρά» και συνολικά 46 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που θα κάλυπταν τις ευρωπαϊκές ανάγκες δεν θα παραχωρηθούν.

Η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα έχουν επίσης προβλήματα, καθώς και οι χώρες που θα αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα μετά από τρεις μήνες (Φινλανδία, Πολωνία, Τουρκία, Ελλάδα, Αυστρία, το σύνολο των Βαλκανίων, Εσθονία και Ελβετία).

Οι χώρες στις οποίες η προμήθεια φυσικού αερίου θα είναι εξασφαλισμένη ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας διακοπής εννέα μηνών είναι εκείνες που εξακολουθούν να έχουν τα δικά τους αποθέματα φυσικού αερίου, όπως η Δανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι χώρες που εισάγουν από τους γείτονές τους ή με τερματικά υγροποιημένου φυσικού αερίου θα είναι επίσης ασφαλείς, δηλαδή το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Σουηδία.

Αλλά και η Ρωσία θα πληγεί σοβαρά, καθώς θα χάσει 4-4.500.000.000 ευρώ από τα έσοδα για κάθε μήνα του εμπάργκο. «Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα κέρδους της Gazprom, και να μειώσει την ικανότητα της εταιρείας να συμβάλει στον ρωσικό κρατικό προϋπολογισμό», σημείωσαν τέλος οι Γερμανοί ερευνητές.

Μεντβεντεφ: Ξεκινάμε συζητήσεις αν το Κίεβο αποπληρώσει τα χρέη

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι έτοιμη να ξεκινήσει νέες συνομιλίες με την Ουκρανία για την τιμή του φυσικού αερίου, όμως μόνο με την προϋπόθεση ότι το Κίεβο θα αποπληρώσει τα χρέη του.

Ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απαντώντας στην πρόταση της Ουκρανίας να πληρώνει λογικές τιμές για το ρωσικό φυσικό αέριο που αγοράζει, δήλωσε ότι η Μόσχα θα ξεκινήσει και πάλι την παροχή αερίου προς τη γειτονική χώρα, μόνο αν το Κίεβο αποπληρώσει «το αστρονομικό του χρέος» και συμφωνήσει σε μια τιμή πολύ πάνω από αυτή που έχει ήδη προτείνει.

Νωρίτερα σήμερα ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ πρότεινε η χώρα του να πληρώνει στη Μόσχα 385 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα αερίου στη διάρκεια του χειμώνα και 300 δολάρια το καλοκαίρι που η ζήτηση είναι πιο χαμηλή.

Ο Μεντβέντεφ απέρριψε την τιμή αυτή εκτιμώντας ότι είναι πολύ χαμηλή και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να πληρώνει για το φυσικό αέριο κατά μέσο όρο περισσότερα από 385 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο των 340 δολαρίων που πρότεινε ο Γιατσενιούκ.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την επανάληψη της συνεργασίας μας με την Ουκρανία στον τομέα του αερίου», ανέφερε ο ρώσος πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του. Όμως πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα το κάνει αυτό μόνο αν το Κίεβο πληρώσει «τα υπάρχοντα χρέη του, τα οποία έχουν φτάσει ένα αστρονομικό ποσό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή